05 Mart 2012

Amat

Ihsan Oktay Anar'in postmodern romanlar yazdigini soylersem yanilmis olmam diye dusunuyorum. Lisans, yuksek lisans ve doktora egitimlerini felsefe alaninda tamamlayan yazar, egitim hayati boyunca okudugu- okuttugu degisik konular ve kisiler hakkinda bilinen gercekleri kullanarak okuyucuya farkli bir bakis acisi veriyor. Aslinda resmen okuyucu ile oynuyor.

Amat romaninda Amat'in kokeni hakkinda yazilanlari sizlerle paylasiyorum. Amat'in onemli kisiliklerinden Kaptan Diyavol ile ilgili bir paragraf da ek olarak veriyorum. Ingilizce klavye icin kusruma bakmayin.

" Kitabu'l Iber'de anlatildigina gore, Kedigoz Abidin Dede Hazretleri, Ibranice'deki 'EMET' sozcugunun, 'gercek' anlamina geldigini soylemisti. Sabatay Sevi'nin muritlerinden biri olan Galatali hekim Avram Efendi, bir hahamin camurdan bir insan yapip alnina 'EMET' yani 'gercek' yazdigini, boylece bu 'insanin' canlanip her emri yerine getirdigini; ama kelimenin basindaki 'Alef' harfi silindiginde 'EMET,' 'MET' yani 'olum' oldugu icin camurdan yapilan bu bedenin canini kaybettigini anlatmisti. Bunlarin yaninda Avram Efendi, 'EMET' kelimesini Navarihli Yahudilerin 'AMAT' diye telaffuz ettiklerini soylemistir. Dahasi, Kuyruklu Riza Celebi, oyle bir fikir ileri surmustur ki, bu onun cildirdigina en buyuk kanit sayilmistir: Sozum ona Amat adli kalyonda, alinlarina 'AMAT' yazarak dirilttigi cesetlere her soyledigini yaptiran o mahlukun, yani Diyavol'un, bas dusmani olan Suleyman adinda biri, geminin kic tarafindan cekilen bir salopaya irmik halatina tutunarak inmis, salopanin pruva tarafindaki kupeste topunu, geminin kic aynaliginda bulunan isminin 'A' harfine nisan alarak ateslemis, boylece 'AMAT,' 'MAT' haline gelmisti. Timarhanede yazdiklarina bakilirsa..."

"... Kuyruklu Riza Celebi'nin bir diger zirvasi da olumsuzluk konusundaydi. Buna gore Diyavol, yahut asil adiyla Diabolos, zamani geri alma yetenegine sahipti. Bu huner ona gecmise donerek, islemis oldugu gunahlari bir daha islememesi icin bir rahmet olarak verilmisti. Fakat o, kendisine verilen her firsat gibi bunu da kotuye kullanmisti. Bas dusmani olan Suleyman'a kendisinin olumsuz oldugunu, emin olmak istiyorsa pistovunu cekip kendisine ates etmesinin yeterli olacagini soylemisti. Suleyman denileni yapip tetigi cekince silah patlamis, kursun Diabolos'un gogsune saplanmis, fakat az sonra yara kaybolup gitmisti. Isin ilginc yani, ates etmis olmasina ragmen Suleyman'in silahinin hala dolu olmasi idi. Iste Riza Celebi, kursunu yedikten hemen sonra Diabolos'un zamani geriye aldigini, boylece olumden kurtuldugunu ve kendisini olumsuz diye yutturdugunu yazacak kadar ileri gitmistir!"

Alakasiz not: Bugun oynanan Real Madrid- Espanyol macinda Amat diye Ispanyol bir futbolcu oldugunu ogrendim denk gele. Sizler de bilin.