15 Şubat 2009

NBA All-Star 2009 Saturday Night: Sprite Slam Dunk Contest

Bu yılki smaç yarışması biraz da geçen yılki Dwight Howard şovunun gölgesinde başladı diyebiliriz. Herkes benzer bir şov beklemekteydi Howard'dan. Geçen yıl önceden sneak preview'ları youtube'da dolaşan smaçlar izlemiştik pek çok kez ancak bu sene yapılacak smaçlar son dakikaya kadar sır olarak kalmıştı. Bu sene yarışma hakkında en çok konuşulan şey oylamayla ve yıllar sonra ilk defa bir beyaz olarak yarışmaya katılan Rudy Fernandez'di.

Yarışmadan önce en çok konuşulan adamın Rudy olmasının pek şaşırtıcı olmadığını yarışmada da gördük. Bunu göremeyen yegane topluluk ise jüri masasında oturan, önceden bir Dwight-Nate finalini ayarlamaya and içmiş basiretsizlerdi. Rudy yarışmanın en estetik smaçlarını yapmasına rağmen, denyöler kralı Nate'in dandikötesi şaklabanlıklarına, Howard'ın telefon kulübesiyle 20 santim yüksek potadan oluşan şovuna ve bunların şakşakçılığını yaparak yıllar boyu kazandıkları saygınlığı yerlere seren jüriye yenik düştü. J.R. Smith ise başından beri orada eğreti durdu, hazırlıksız olduğu çok belliydi. Belki denemeye kalktığı behind-the-back smacını yapabilse adını slam dunk tarihine kazıyabilirdi ancak imkansıza yakın bir denemeydi ki o da ısrar etmedi. Sonuçta Slam Dunk tarihinin en büyük skandallarından biri daha ilk turda yaşandı ve bir önceki skandalla Iguadala'nın şampiyonluğunu çalan Nate, bu kez de Rudy'nin hakkını yiyerek finale çıktı.

Finale de yine ailemizin dallaması Nate Robinson'ın daha önce Steve Francis tarafından yarışmada kullanıldıktan sonra pek çok kez maç içerisinde yapılan, son uygulamasını ise Skill Challenge finalinin sonunda Rose'dan görebileceğimiz kadar kolay yapılabilen bir Double Pump smacıyla başladık. Ardından gecenin akıllara durgunluk veren smaçlarından biri de Dwight'tan geldi. Kaan Kural'ın yayın sırasında sarfettiği "alçak posttan almış" sözleri bile smacın zorluğunu anlatmaya yeter sanırım. Bu dakikadan sonrası ise tam olarak hayal kırıklığıydı. Gerek artık kabak tadı veren Nate Robinson'ın Dwight'ın üzerinden geç(eme)diği smaç, gerekse de Howard'ın bütün milleti ayaklandırıp geçen seneki finalde yapamadığı smacı bi adım önden vurması son derece sönük kaldı. Yarışmanın 2. skandalı ise tabii ki Nate Robinson'ın yarışmayı kazanması ve gelecek sene de "defending champion" sıfatıyla bu şaklabanlıkları izlemek zorunda kalmamızdı. Böylece Nate, su götürmez bir torpili olduğunu da iyice kanıtlamış oldu.