04 Eylül 2009

Şehrin Üvey Takımı


Doğma büyüme Bucalıyım. Öncelikle bilmeyenler, tanımayanlar için Buca'yı tanıtmakta fayda var. Nüfus 700.000. 9 Eylül Üniversitesi ilçe sınırları içerisinde yer alıyor. Türkiyenin en büyük göleti Buca'da. Mevlana heykeli var, ilk 3'te falan diolar -ama o yalansa da ilk 5 garantidir- dünyanın en büyük heykelleri arasında. İzmirliler bilir Yeşildere'de devasa bi Atatürk maskı var. İşte oda Buca sınırları içerisindedir. Ayrıca nüfus olarakta vilayetler içerisinde ilk 30 içerisinde yer alır (sanırım 27) .

Bütün bu ayrıntılara rağmen Buca üvey semttir. Mecbur olmadıkça içinden geçilmez, ilçeye yerleşip hayat sürdürülmez. Karanlık sokaklarından geçilmez falan filan. 23 yıldır bu semtte yaşıyorum daha bir insan evladından zarar görmememişimdir halbusi.

Bugünlerde Buca'yı öne çıkaran güzel gelişmelerde var. Bucaspor geçen sezona 1.Lig'e yükseldi. İlk bakışta düşmeye aday gösterildi, hatta asansör takım olur diyenler falan vardı. Başarıları falan sıralamadan önce kulübü tanıtmakta da fayda var.Bucaspor'u aslında altyapı faaliyetlerini takip edenler çok iyi bilir. Keza sadece bu sezon değişik kategorilerde 7-8 Türkiye şampiyonluğu bulunmaktadır. 7-8 diyorum uyuma!. Çıkan haberlerde kulüp maddi sıkıntı içerisindedir gibi metinler görebiliriniz ancak İzmir'in borcu olmayan tek takımı Bucaspor. Atatürk Stadı, Alsancak Stadı, Buca Arena. Bunlar İzmir kulüplerinin maçlarını oynadıkları stadlar. Benim yazmama gerek yok heralde herkes anlamıştır, İzmir'in kendi stadına sahip tek takımı yine Buca. Kaynaklarda altyapı tesisleri var ki şu an Süper Lig'te mücadele en takımlar arasında bile ilk 10'a girmesi garantidir tesis itibari ile. Tesis resimleri linkte.

Geçen sezon'a girmek artık gereksiz bence. Sonuçta lider çıkıldı gruptan falan artık netice ortada. Toplam 38 maçta 82 gol. Şu an 1.lig'de lider durumda takım. İki maçta attığı gol 7, yediği 0. Hafta içinde şehrin diğer takımı Göztepe'yi kupa mücadelesinde yedek ağırlıklı kadro ile 1-0 evine gönderdi.

Şehrin diğer takımlarının mali yapılarını anlatmak istiyorum kısaca. Göztepe malum 2 sezondur sırtını Altınbaş Holding'e dayıyarak geçirdi. 2 Yıl önce 1 Milyon küsür liraya satın aldılar kulübü. Yani Göztepe taraftarının değil Altınbaş Holding'in kulübü. Karşıyaka ise Selçuk Yaşar var olduğundan beri Yaşar Holding ekseninde bulunmuş bir kulüp. Selçuk Yaşar desteklediği anda güzel neticeler gelir. Canı sıkılıp para musluğunu kapattığı an kulüp sessizliğe bürünür anında sefilleri oynar, kuru ekmekle poz veren topçular medyada boy gösterir. Selçuk Yaşar'ın bir heykeli vardı tesislerinde ancak bazı taraftarlar heykeli parçalayınca adam küplere bindi (bence haklı okadar parayı curling'e yatırsa olimpiyatlarda madalya garanti). Altay diğer kulüplere nazaran daha iyidir. Onlarda 3-4 sezon öncesine kadar Zorlu Holding'e yaslanmışlardı. Ahmet Nafiz Zorlu başkandı hatta. Zorlu başkan parayı kesince borç giderek büyüdü. Karşıyaka ve Göztepe'ye göre daha iyi durumdalar tabii ki. Altay semt olarak daha çok naif insanların yaşadığı Alsancak semtinin takımıdır. Kemik bir taraftarı var ki ulvi kişiliklerden oluşur, bkz. Hz. Ataz. Yine Bornova ve Gaziemir sakinleri Altay'ı destekler. Zaten Altay diğer İzmir takımlarıyla herzaman iyi ilişkiler içerisindedir. Siz deyin kardeş takım işte. İzmirspor var bide. Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık...

Yazı uzadı iyiden iyiye kısaca toparlamak gerekir. Şu konumda şehrin üvey takımı kesinlikle Bucaspor. Şehrin neresinde Bucaspor-Buca isimlerini telaffuz edersiniz edin ilk tepki hep dudak bükmek, burun kıvırmaktan öteye gitmez. Kimse de sevmez zaten. Umarım bu sezon ummadık taş baş yarar. Benim kendi beklentim zaten Süper Lig değil hatta sadece benim değil herkesin beklentisi aynı. Ancak şu durumda Bucaspor'a laf edilebilecek bi durum yok sanırım.Bu foto benim makineden çıkma. Beşiktaş maçına giderken çekmiştim. Nasıl olduysa Tribün Dergide buldum.