10 Temmuz 2009

G8 summit

İnternetten haber takibini genelde milliyet ile yapıyorum. Haberlerin en az %25 i plaj, bayan, moda resimlerinden oluşuyor. Zamanında bununla ilgili bir haber okumuştum; bu resimler sayesinde iran'dan ve arabistan'dan inanılmaz hit alıyormuş milliyet, e-kolay ve gazetevatan.

yine bu resimlerden biri, milliyet'te G8'in aklını başından alan hostes olarak verilmiş. Haberin ayrıntısında "Obama ve Harper'ın daha soğukkanlı bir tavır sergileyebildiği gözlemlenirken, Sarkozy ve Berlusconi'nin yüz ifadeleri bir anda değişti. Sarkozy'nin gülümsemekten kendini alamadığı gözlenirken, kadınlara olan düşkünlüğüyle adı çıkmış olan Berlusconi de Sarkozy'den geri kalmadı."


bu haberi okuduktan sonra, televizyondaki haberlerde G8 ülke başkanları, içinde bulunduğumuz "economic recession"da "fakir" ülkelere 1. devalüasyon yapmayın. 2. arazilerinizi bize satın. demiş.

devalüasyon ile ilgili iktisadi bilgim biraz sınırlı; ama 1. şık, 2. şık için asist niteliğinde. yatırımcıyı memnun etmek için mevcut para biriminin değerini yüksek tutacaksın ki olumlu ekonomik durum var göstereceksin bu yatırımcılara. daha teknik ve üstü kapalı anlayacağınız.

arazileri bize satın'a gelelim. Yukarıdaki resme bakınca her şey ortada: Siz domalın biz seçeriz. Kanada ve ABD pişkin alıcıyı oynarken, Fransa ve İtalya açgözlü abaza rollerindeler. Kuzey Amerikalı sakinliği var tabii Harper ile Obama'da. Zaten tarih boyunca mal kesme konusunda ihtisaslı Fransa'nın cumhurbaşkanının da bu tarz bir abazalığa imza atması, benim için hiç şaşırtıcı olmadı.

Sonuç olarak G8 zenginlerinin, fakir ülkelere önerisi "domal" yerine "döm" demek gibi kibar bir şey. O halde yazıyı bir Yiğit Özgür karikatürü ile kapayayım.