14 Ağustos 2008

Spor Kültürü

Facebook'taki grubumuzun nadide üyelerinden olan spor yorumcusu Mert Aydın, NTV Spor'da çok güzel bir tespit yaptı Taner Sağır'ın sıfır çekerek başarızlıklarımıza ülke olarak bir yenisini daha ekledikten sonra. Bizim ulusal spor programımız yok dedi. Haklı hakikaten de, "son 6 aydır çok iyi hazırlandık aslında" diyenm başarı fakiri olimpiyat takımımıza değindi. Son 6 ay nedir ki diye. O da doru, ben bile Batug.com turnuvalarına 6 ay hazırlanıyorum. Zaten 6 ayda bir düzenliyoruz turnuvayı, arada daha fazla zaman olsa daha fazla hazırlanırım. Bilen bilir... Eğer bu iş bu kadar basit ise 2012 Londra için hazırlanıyım ben şimdiden, 100 kg halter ve güreşte madalya alırım. Neyse, asıl mevzu millet olarak spor kültürümüzün eksikliği. Eğer bu kültürü yerleştirebilseydik aslında programımız da olurdu, madalyalarımız da.

İşte dün akşam. İki takımımızda kadro olarak rakiplerinden oldukça üstün iken 2-2 beraberliği zor aldı. Para başarı demek değildir. Asıl olan parayı doğru harcamaktır. Bunun da yolu doğru spor kültürüne sahip olmaktan geçer. Biz G8'e girsek bile yine sporda başarılı olamayız mevcut mantığımızla. Mert Aydın'ın katıldığı aynı program da bir abimiz daha vardı, hatırlamıyorum kimdi ama O da bir Küba örneğini rakamlar ile önümüze serdi. 11,2 milyon nüfuslu Küba'nın 5 milyon sporcusu varmış. Biz de ise bu rakam 1 milyona yeni ulaşmış. Hakketen de rakamları duyunca düşündüm ki çevremde amatör veyahut profesyonel anlamda spor yapan adam parmaklarımdan daha az. Aynı şeyi politika yapanlar için düşündüm. Onlar şüphesiz parmaklarımdan çoklar.

Halterdeki başarısız sonuçlarmızdan sonra halter federasyonu başkanı sorumluluğu üstlenmiş ve Ekim'de yapılacak federasyon seçimlerine aday olmayacağını açıklamış. Güzel bir hareket olmuş bence, gelen gideni aratır demişler ama yeni bir soluk geleceği farklı da kılabilir. Başarızlığa rağmen böyle bir erdemi gösterebilmek, bence asıl başarıdır. Uçaklar düşsün, hızlı trenler raylardan çıksın, otoyallarda arabalar öpüşedursun, yüzelerce insanın kanı aksın, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hala hiç vicdan azabı çekmeden deri koltuğunda osuruk sesleri çıkararak rahatına baksın. Binali değil bu Cin Ali...