08 Eylül 2008

Giuseppe Meazza ve BJK

Yıllardır adını duyduğum ama kendisi hakkındaki bilgimin oldukça sınırlı olduğu, ki bazen kendimdeki bu ilgisizliğie ben bile şaşırıyorum, bu karizmatik okunuşlu adın Beşiktaş ile bir ilgisi olduğunu şans eseri öğrenince artık Meazza hakkında araştırma zamanının geldiğine karar verdim.



Çoğunuzun bildiği üzere Giuseppe Meazza Stadı, Internazionale Milan’ın maçlarını yaptığı stadın adıdır. Aynı stad Milan F.C. tarafından da kullanılıyor ve San Siro olarak geçiyor. Aslında mantıksal olarak ters yazdım ama şimdi silmek ile uğraşmamak adına durumu daha uzun anlatayım. Stad ilk olarak San Siro adıyla 1926 tarafından Milan vilayetinin San Siro bölgesinde Milan F.C. için inşa edilmiş, Internazionale ise daha sonra burayı kiralayarak ortak olarak kullanmaya başlamış yani sonradan gelenlerden. Stadının adının Internazionale için Giuseppe Meazza olarak adlandırılmasının nedeni ise Inter için 350 küsür maçta 250 küsür atan golcü Giuseppe Meazza’nın adını ölümsüzleştirmekti, ki aynı Meazza 2 sezon kadar da Milan’da oynayarak 9 gol kaydetmiş. 2 takım için önemi büyük bir oyuncu. Aynı zamanda Juventus’ta da oynayarak İtalya’nın şu anki 3 büyüklüklerinin hepsinde forma giymeyi başarmış.




Meazza’nın en dikkatimi çeken özelliği ilklerin adamı olması oldu. Adam ilk kişisel sponsorluk anlaşması olan oyuncuymuş. Maçlara 5 dakika kala gelip oyuna girip 5 gol atan tipte bir oyuncudan bahsediyoruz. Maç öncesi genelevde uyuyup stres atmak da yaptıkları arasında söyleniyor. Hatta bir keresinde Fransa’daki 1938 Dünya Kupası öncesi takımca acayip yoğun bir kamp dönemi geçirdikten sonra ilk maçlarından önceki gece teknik direktörü kafalayıp bütün takım olarak geneleve gidip takıma ekstra motivasyon sağlanmasında önemli bir faktörü olduğu rivayet ediliyor. (kendisi de geceyi 2 Fransız hatunla tamamlamış zaten.) Dünya Kupası demişken hemen belirteyim 2 Dünya Kupasını üst üste kazanan, ’34- ’38, ilk takım olma başarısını gösteren İtalya’nın lideriydi ve bu 2 Dünya Kupası’nda da bütün maçlarda görev aldı. O kadar özel bir oyuncuydu ki günümüzde ecnebi topçularda Zizou’da, Buffon’da ve geçtiğimiz günlerde Bağdat Caddesi’nde yakalanan Güiza’da yerlilerde ise Rüştü, Tümer,Tuncay ve Ceyhun Eriş’in acayip tiryakisi olduğu sigaranın izinli olduğu kişiydi. Sporcu vasfına ne kadar aykırı özellik varsa barındırsa da 2 Dünya Kupası’nda da tulum yaparak dayanıklılığını ispatlamış bir üstat Meazza.



İpe dizdiği savunma ve çalımladığı kalecilerden biri.



Youtube’a erişim engelli olduğundan kendisinin sahip olduğu inanılmaz çalım yeteneği, adrese teslim pasları ve bitirici vuruşlarıyla ilgili video’ları şu anda paylaşamıyorum, ama ileride başka bir postada onları da paylaşırız. Zamanın kalecilerini madara edişi, onlarla iddialarını kazanmalarıyla ilgili enstantaneleri görmek fena olmaz. Juvenstus’un ve kendi döneminin en ünlü İtalyan kalecisi Combi’nin “beni çalımlayarak hiçbir zaman gol atamaz.” demesinden sonra girdikleri iddiada karşılaştıkları ilk maçta çalımladığı 3 Juventus oyuncusundan sonra bir de Combi’yi geçerek boş kaleye topu yuvarlamasından sonra Cobri, anında kalkarak Meazza’nın elini sıkarak tebrik etmiştir. Kendisinin ne kadar etkili bir golcü olduğunu ilk sezonunda attığı 38 golünü bir sonraki sezon attığı 32 gol ile devam ettirerek göstermektedir.



Beşiktaş JK’nin bu adam ile alakası ne ise derseniz Baba Hakkı Yeten’den önceki takımın hocası olması. Baba Hakkı’nın hocası bile olabilir tam emin değilim, Baba Hakkı Beşiktaş taraftarının kendisi yuhalamasından sonra “Bu formayı bana bu taraftar giydirdi, onlar da çıkarttırır.” diyerek bıraktığı sezonda Meazza, Beşiktaş’ın hocası olabilir ama olmayabilir de tam emin değilim. Ara not düşeyim Hakkı Yeten’in de çok muazzam bir hikayesi var, merak edip de okuyun BJK’li olun ya da olmayın. Şu anda yaratıcılığı gerçekten çok yüksek olan ama seviyesi düşük olan Yarrağımı Ye Fener tezahüratını besteleyen bir taraftar grubuna sahip takımın o zamanki taraftarlarını tek bir hareketle susturan bir üstadmış Hakkı Yeten. Uzun bir ara not oldu ama idare edin.






Peki ben bu Meazza’nın Beşiktaş ile ilişiğini nasıl buldum? Beşiktaş’ın armasındaki Türk bayrağı nedeniyle. Bu bayrak niye bir tek Beşiktaş’ta var? Öğrenebildiğim kadarıyla 1940’lardan önce olması çok muhtemel Milli Takım’ın bütün oyuncularının Beşiktaş’tan oluşması. Peki ben bir Fenerbahçeli olarak niye bu kadar Beşiktaş araştırıyorum? Çünkü:


Biz küfüre karşıyız, hem de çok karşıyız


Futbol dostluk, futbol kardeşliktir


Geçmişe çekelim bir sünger, ama son kez...