29 Ekim 2008

Baby-Faced Assassin

Baby-Faced Assassin yani Ole Gunnar Solskjaer. Tüm futbol tarihinin belki de en iyi, en verimli yedek oyuncusu. Ne zaman takımı gole ihtiyaç duysa, dara düşse Solakjaer oyuna girer ve günü kurtarırdı. Onun için kaçıncı dakikada oyuna girdiğinin, rakibin kim olduğunun veya maçın zorluğunun önemi yoktur, o sadece girer ve takımı için gerekli golleri atar. İşte bu yüzden futbol tarihinin önemli oyuncularından biri, bir Old Trafford efsanesi ve Manchester United'dan nefret eden insanların bile saygısını kazanabilmiş bir futbolcudur.

Solskjaer ayrıca müthiş bir profesyoneldir. Birçok takım onu kadrosuna katmak istemesine rağmen onu herhangi bir takımla transfer dedikodusunda adı geçerken ya da bir gece barlarda, eğlencelerde göremezsiniz. İşini iyi yapmasına engel olacak her şeyin önüne engel koyabilen bir oyuncudur. Bu konuda başka bir Old Trafford efsanesi Roy Keane onun profesyonelliği hakkında şöyle diyor; "Söz konusu profesyonellikse Ole hayatımda gördüğüm en profesyonel futbolcudur, büyük bi farkla." Keano'nun Ole hakkındaki bi diğer yorumu da onun golcülüğü hakkında; "Manchester United'da son yıllarda büyük golcüler forma giydi, Cantona, Cole ve Yorke, Hughes gibi. Tüm bu oyuncular golün kokusunu alıp golü nasıl atabileceklerini bilirlerdi fakat o an ceza sahası içinde topun birinin önüne düşmesi için tek bir şansınız olsaydı kesinlikle Ollie'nin önüne düşmesini dilerdiniz." Solskjaer 2007 yılında Norveç kralı Harald V tarafından şövalye ünvanıyla onurlandırılmıştır ve bu onuru en genç yaşta kazanan kişidir. Solskjaer aynı zamanda çok alçak gönüllü de bir futbolcudur. Kendisine taraftarların onu bu kadar çok sevmesiyle ilgili sorulan sorulara; "Kariyerim boyunca en iyi menajerle çalıştım, dünyadaki en iyi futbolcularla birlikte en iyi taraftarların önünde oynadım. Asıl ben onlara bana bunları yapma fırsatı verdikleri için teşekkür ederim." diye cevap verir.

Solskjaer futbol hayatına Norveç 3. liginde Clausenengen F.K. takımında kısa bir süre oynayarak başlamış. Burda kısa bir süre forma giydikten sonra 1994'de Norveç Premier Ligi takımı Molde F.K.'ya transfer olmuştur. Burda 42 maçta attığı 32 golle Sir Alex Ferguson'un dikkatini çekmiştir. 29 Temmuz 1996 yılında da 1.5M £ karşılığında Manchester United'a transfer olmuştur. Manchester United'la çıktığı ilk antrenmanın ardından Giggs'in evine gidince ailesine ve çevresine ilk sözleri şunlar olmuştur; "Ole ile ilk çıktığımız antrenman şut antrenmanıydı ve o gerçekten inanılmazdı, o gün eve gidip herkese yeni Alan Shearer'i transfer ettiğimizi anlattım." İlk sezonunda 18 gole imza atmıştır ve Manchester United'a transfer olduktan sonra yıllar boyunca birçok takım onu transfer etmek istemesine rağmen o hiçbir zaman Old Trafford'u terketmemiştir. Bu yüzden de Old Trafford tribünleri tarafından en çok sevilen oyunculardan biridir. Manchester United'da 366 kez forma giyerek 126 gole imza atmıştır. Bu gollerin içinde en önemlisi belki de 99 yılında Nou Camp'da Şampiyonlar Ligi finalinde Bayern Münih'e karşı son dakikada attığı kupayı getiren goldür. Bu golden sonra United taraftarı Solskjaer'e adeta tapmaya başlamıştır. Old Trafford tribünlerinde kendisi için bestelenen bu sözler de O'nun ne kadar sevildiğinin en önemli göstergesidir.


You are my solskjaer, my ole solskjaer.
You make me happy, when skies are grey.
When it is boring, you just keep scoring.
Please don't take my solskjaer away.

Solskjaer'in Manchester United tarihindeki yeri çok önemlidir, tüm bunları yazamayız elbette ki fakat birçok kişiye göre Ole'nin United tarihi boyunca en önemli 5 anı şunlardır;


Jan 24,1999 - Man Utd 2 Liverpool 1
FA Cup 4. turunda iki ezeli rakip karşı karşıya gelir. Owen'ın erken golüyle Liverpool maç boyunca önde mücadele eder, 88. dakikada Dwight Yorke beraberliği getirir. Solskjaer uzatma dakikalarında attığı golle maçı ve turu United'a getirir. Bu gol sonrası onu ilk kutlayan kişi Eric Cantona'dır.

Aug 25, 1996 - Man Utd 2 Blackburn 2
Solskjaer, Man Utd'a yeni transfer olmuştur ve ilk maçına çıkacaktır. 2-1 yenik durumdaki United'da maçı kurtarabilmek adına oyuna yeni transfer Ole girer ve son dakikalarda attığı golle beraberliği kurtarır ve bu beraberlikle Manchester United'ın 32 maçlık evinde yenilmeme serisi devam eder.

Feb 6, 1999 - Nottm Forest 1 Man Utd 8
Ole 71. dakikada girmesine rağmen oyuna girdikten sonra 10 dakika içinde 4 gole imza atarak tarihe geçer. Bu maç ayrıca premier ligdeki en farklı deplasman galibiyetidir. Maç hakkında David Beckham şöyle buyurmuştur; "O gün Ole'nin oyuna sonradan girip sadece 10 dakikada 4 gol atmasına bugün bile hala inanamıyorum."

May 26, 1999 - Man Utd 2 Bayern Munich 1
Solskjaerin resmi olarak Manchester United efsanesi olduğu maç. Tüm futbol tarihinin dramatik maçlarından biri. Kahraman yine klübeden gelip kupayı kazandıran Baby-Faced Assassin.

Korner sırasında spikerin sözleri;
"Is this their moment? Beckham with the cross, in towards sherringham, and Solskjaer has won it! Man Utd have reached the promised land..."

Aug 23, 2006 - Charlton 0 Man United 3
Aslında bu ne çok önemli bir maçtır ne de çok önemli bir gol. Fakat olayın önemi Solkjaer'in 3 yıl boyunca yaşadığı diz sakatlığı sebebiyle futbol topuna değmemiş olmasına rağmen geri dönüşünde ilk maçında yine golünü atarak kaldığı yerden devam etmesidir.

Bu listeye 2003 yılındaki Bayern Leverkusen ile oynanan şampiyonlar ligi yarı final maçı da eklenebilirdi. Fakat United'ın ve Ole'nin şanssızlığıdır ki o zamanlar sakatlığı sebebiyle bu maçlarda oynayamamıştır Ole. O maçlarda oynasa eminim ki tarihi değiştirecek bir şeyler yapardı.

Ole futbol hayatına bu sezona hazırlık maçları çerçevesinde oynanan 2 Ağustos 2008'deki Espanyol maçı ile veda etti. Maçı 80.dakikada Frazier Campbell'ın golüyle United 1-0 kazandı ve Solskjaer tüm kariyeri boyunca yaptığı gibi yine yedek olarak oyuna başladı ve o oyuna girdiğinde Old Trafford dakikalarca ayakta onu alkışladı. Maçı 68.868 kişi izledi ve bu Büyük Britanya tarihindeki en kalabalık ikinci jübileydi, Ole bu alanda sadece bir başka efsane Roy Keane'in gerisinde kaldı. United taraftarı onu 20LEGEND koreografisiyle uğurladı.

Şu anda kariyerine Manchester United rezerve takım antrenörü olarak devam ediyor. Burada da başarılarına devam ediyor Solskjaer. 2007-2008 Lancashire Senior Cup finalinde Liverpool rezerv takımını 3-2 mağlup ederek ilk kupasını kazanmıştır. Ronaldo'nun da dediği gibi yeşil sahalar onu şimdiden özledi. Belki birgün Sir'den boşalan koltukta görürüz kendisini, kimbilir...