13 Ekim 2008

Dünyanın En Pahalı Futbolcuları

Öncelikle başlığa bir açıklık getirerek başlayayım. En pahalı oyunculardan kastımız tek seferde en yüksek transfer ücretiyle transfer olmuş oyuncular değil, kariyerleri boyunca kendilerine ödenen toplam bonservis bedelleri toplamında en pahalı oyuncular. Ufak bir not olarak da verilen rakamların USD cinsinden olduğu belirteyim.


1. Nicolas Anelka - 158 Milyon $


Listemizin başında bir zamanlar yolu Türkiye'den de geçen Nicolas Anelka yer alıyor. Anelka Fransa'dan başlayıp İngiltere merkezli olmak üzere birçok takıma gidip geldi kariyeri boyunca. Bazı takımları sıçrama tahtası gibi kullanıp büyük takımlara ulaştı, yeniden bir düşüş yaşadığında yine orta dereceli bir takımda performansını artırarak üst düzey bir takıma iyi bir ücret karşılığında kapağı attı. Son durağı Chelsea ve orda kariyerini bitirecek gibi duruyor.

Paris SG --> Arsenal 1 Milyon $
Arsenal --> Real Madrid 42 Milyon $
Real Madrid --> Paris SG 37 Milyon $

Paris SG -- > Manchester City 22 Milyon $

Manchester City --> Fenerbahçe 13 Milyon $

Fenerbahçe --> Bolton 15 Milyon $
Bolton --> Chelsea 28 Milyon $



2. Juan Sebastian Veron - 142 Milyon $


İkinci sırada ise bir Arjantinli var. Juan Sebastian Veron. Onu daha çok Lazio'nun mükemmel kadrosuyla şampiyon olduğu yıllardan hatırlıyorum. Kariyerine Arjantin'de başlayıp şu anda da kariyerine başladığı takımda devam eden Veron bir nevi vefa örneği gösteriyor ve kariyerini orada bitirecek. Anelka'ya göre daha az transfer yapmasına rağmen toplamda takımlarına iyi para kazandırmış.


Boca Juniors --> Sampdoria 6 Milyon $
Sampdoria -- > Parma 24 Milyon $

Parma -- > Lazio 34 Milyon $

Lazio --> Manchester Utd 52 Milyon $

Manchester Utd --> Chelsea 26 Milyon $

3. Hernan Crespo - 132 Milyon $


Ve diğer bir Arjantinli. Onu da Lazio'nun Veron'lu dönemlerinden hatırlıyorum. Hernan Crespo; Batistuta'dan sonra Arjantin futbolunun yıldız golcüsü olması beklenen bir isimdi. Fakat Parma'daki parlak kariyerinden sonra giderek düşen formu, sakatlıklar ve sık sık takım değiştirmelerle birlikte dibe vurdu. Şu an Inter'ın oyuncusu ama transfer sezonunda pek talibi çıkmadı ve elde kaldı deyim yerindeyse. Ligimize yolu düşebilir gelecek yıllarda.


River Plate --> Parma 4 Milyon $
Parma --> Lazio 66 Milyon $

Lazio --> Inter 31 Milyon $

Inter --> Chelsea 31 Milyon $



4. Ronaldo - 118 Milyon $


Ronaldo kariyerine müthiş bir başlangıç yapan devamında ise sakatlıklar sebebiyle futbol hayatı tehlikeye giren bir oyuncu. Futbol tarhinin en büyük golcülerinden biriydi iyi zamanlarında. Barcelona'da ve sakatlanmadan önce Inter'de attığı goller hala hafızalarımızda. Aynı bölgeden geçirdiği sakatlıklar yüzünde her seferinde bu kez futbol hayatı bitti denilse de inatla çalışmaya devam ediyor Ronaldo. En son Brezilya sahillerinde fazla kilolarını eritmeye çalışıyordu.

Cruizero --> PSV Eindhoven 6 Milyon $
PSV Eindhoven --> Barcelona 19 Milyon $
Barcelona --> Inter 34 Milyon $
Inter --> Real Madrid 52 Milyon $
Real Madrid --> Milan 7 Milyon $


5. Christian Vieri - 117 Milyon $


Tam bir seyyah, Christian Vieri. Futbol hayatı boyunca birçok takımda forma giymiş bir oyuncu Vieri. Güçlü fiziği, hava hakimiyeti, düzgün vuruşları ilk kez Fransa 98'de İtalya formasıyla dikkatimi çekti. İtalya'da irili ufaklı pek çok takımda forma giyen Vieri'nin son dönemlerinde tıpkı ülkemizdeki yaşlı oyuncular gibi dolaşmadığı takım kalmadı desek yeridir. Şimdilerde nerde bilmiyorum.

Atalanta --> Juventus 2 Milyon $
Juventus --> Atletico Madrid 23 Milyon $
Atletico Madrid --> Lazio 31 Milyon $
Lazio -- Inter 51 Milyon $

Inter --> AC Milan Bedelsiz

AC Milan --> Monaco 3 Milyon $

Atalanta --> Fiorentina 2 Milyon $

6. Robbie Keane - 109 Milyon $

Son olarak da listemizde İrlandalı Robbie Keane var. Gerçek bir CM efsanesi olan Keane kariyerini çocukluğumun takımı dediği Liverpool'a transfer olarak noktalayacak gibi görünüyor. Bu yıl her ne kadar Tottenham istemese de Liverpool diye direttikten sonra rekor bir transferle Anfield Road yolunu tuttu Keane. Onun da yolu Inter'den geçmiş.


Wolverhampton --> Coventry 11 Milyon $
Coventry --> Inter 24 Milyon $

Inter --> Leeds United 22 Milyon $

Leeds Utd --> Tottenham 13 Milyon $

Tottenham --> Liverpool 38 Milyon $