07 Ekim 2008

Happiness Is A Warm Gun

The White Album'den şarkısıdır The Beatles'ın, arka planda kalmış Lennon/McCartney yapımı bir şaheserdir...

Across The Universe ile tekrar bir hatırladım, tekrar bir baktım. Şunu söylemeliyim ki, harika bir yorumlama olmuş. Filmin bir güzelliği de bu zaten, oynayan tüm oyuncular seslerini o kadar güzel kullanmışlar ki içine etmişler şarkının diyemedim hem de Beatles coverlarına karşı çok katı ve sabit fikirli görüşlerime rağmen.

Filmin iki baş karakterinin adını görünce (Lucy ve Jude) tamam dedim, Lucy In The Sky With Diamonds ve Hey Jude banko, ikisini de severim. Prudence ile tanıştırıldığımda, welcome dear prudence diye geçirdim içimden; bir o kadar da huzur veren şarkıdır ne de güzeldir.

Biraz kasış gibi görünse de bu karakterlere verilen isimler, film içinde öyle güzel yoğurulmuş ve şarkı sözlerine o kadar bağlı kalınan bir senaryo çıkarılmış ki, enfes. Bir kaç şarkıyı saymazsak, Beatles'ın daha arka planda kalmış şarkıları kullanılmış. Yesterday, Yellow Submarine -ki zaten bir işi de yoktu o filmde- gibi sokaktaki adama "Beatles" diyince sayacağı şarkılar pek tercih edilmemiş senarist tarafından.

Girl ile giriş, Happiness is a Warm Gun'ın kullanıldığı sahne, Hey Jude'taki nakarattaki çığırış ile Max'in Jude'a seslenişinin karışımından gelen cuk sesi, Bono'nun enfes I Am The Walrus yorumu, Eddie Izzard'ın seslendirdiği Being for the Benefit Of Mr. Kite sahnesi, All You Need Is Love ile final... Mutlaka izlenmesi gereken, şarkılar bilindiği takdirde ve biraz da Beatles sevgisiyle orgazma varan etkiler bırakacak bir film...

Jim Struggles (Jude) 21'de de iyi bir oyunculuk çıkarmıştı, bu filmde de beğendim. Evan Rachel Wood (Lucy) yanlış hatırlamıyorsam Greenday'in Wake Me Up When September Ends klibinde gördüğümüz aşık hanım kızımız, Joe Anderson (Max) Copying Beethoven'da karşımızdaydı. Dana Fuchs bestekâr ve solist kişiliğine aktrisliği de güzel eklemiş. Bunun yanı sıra filmde Bono'yu (Dr. Roberts), Joe Cocker'ı, Salma Hayek'i de ufak rollerde görmek mümkün.

Spoiler olmasın, biraz da Beatles hayranlığından gelen at gözlüklü yorum olmasın diye fazla bir şey yazmama gereği duydum. Hem çok eski bir film değil hem de herkesin alacağı tadın cidden farklı olduğu bir film.

Beatles şarkılarından sonra, ABBA şarkılarıyla bir Mamma Mia da iyi gider hani, bakalım... Fırsat bulursak ona da damlarız elbette.

Buradan duyuralım onu da, 7 Ekim'de sahnelenmeye başlıyor Mamma Mia müzikali, Pierce Brosnan ve Merly Streep'i görmek isteyenler pek heveslenmesinler zira onlar müzikalde yer almıyorlar. Yerlerinde, Sean Alan Krill ve Carolee Carmello var. Zaten yemişim Brosnan'ı da Streep'i de, ABBA'sı bahanesi...