04 Kasım 2008

Güzel İzmir

Turkcell Süper Lig'de Anadolu kulüpleri sınıfına şöyle bir göz atıldığında rahatlıkla görülecektir ki ülkemizin en büyük 3. şehri olan İzmir'den hiç bir kulüp bu kategoride yer almıyor. Oysa ki İstanbul ve Ankara'nın 4'er takımı Süper Lig'de mücadele ediyor.

Nedeni aslında bence basit. Kapitalizmin gücünü arkasına alan İstanbul'un (Polat Holding- Galatasaray, Demirören Holding - Beşiktaş ve Maktaş, Limak Holding - Fenerbahçe ilişkisi, hatta bir ara Uzan Holding - İstanbulspor ilişkisi) ve bürokratik çevrelerin desteğini hat safhada hisseden Ankara'nın (Melih Gökçek - Ankara B.B. ilişkisi) Türkiye'nin sporu futbolda baskın şehirler olmasına sebep oluyor.

Peki ya İzmir'in nesi var. Bir çokları tarafından Türkiye'nin en yaşanası şehridir İzmir. Turizm olsun, marjinallik olsun, gece hayatı olsun, sakin yaşam olsun... Herşey mevcut İzmir'de.

Bir kaç rakam vereyim: İzmir, merkez ilçe nüfus sıralamasında AB ülkeleri arasında 5. sırada yer alıyor. Yani büyük çoğunluk şehirli. 2005 itibariyle yıllık gelir sıralamasında Avrupa'nın en zengin 35. şehri İzmir. 2020 için şehrin bu sıralamada öngörüldüğü yeri ise 27.'lik. İzmir'de yaşayanlara düşen kişi başına yıllık gelir ülke ortalamalarının %38 üstünde İzmir'de. Asıl çarpıcı rakam ise İzmir'in lisanslı sporcu sayısının nüfusa oranında ülkenin ilk sırada gelen şehri olmasıdır.

Bütün bunlara rağmen ise futbolumuzda İzmir'in malesef vasat tablosu şöyle :
  • Turkcell Süper Lig: 0 takım
  • Bank Asya 1. Lig: 2 takım (Altay, Karşıyaka)
  • 2. Lig 2. Grup: 2 takım (Buca, Altınordu)
  • 3. Lig 2. Grup: 2 takım (Göztepe, İzmirspor)
Türk futbol tarihinin sembollerinden biri olan Göztepe'nin haline hiç girmek istemiyorum zira girdik mi çıkamayız işin içinden.

İzmir'in meşhur Göztepe-Karşıyaka düşmanlığı da dünyanın önemli rekabetlerindendir. Discovery Channel için yapılan İngiliz yapımı International Hooligans adlı programın 1. sezonunun 1. bölümü Galatasaray-Fenerbahçe ve Karşıyaka-Göztepe rekabetlerine ayrılmıştır.

Şimdi yukarıda yazılanları irdeleyip bir sonuca varalım. Varabilirsek tabii...

Çok açık şekilde belli olmaktadır ki Türkiye'de futbol, diğer tüm branşlar gibi ticari bir unsur olarak yükselmekte, futbol romantizminin yanından geçilememekte. Tanju Çolak ile ilk adımlarının atıldığı para nerde topçu orda mantığı bir yana, devletin de sapına kadar bulaştığı bu büyük iş sahasından herkes kâr ederken zararda olan küçük kesimin üyeleriyiz. İzmir ise en büyük kurbanlardan biri.

Mesaj: Altay ve Karşıyaka Süper Lige çıksın. Digitürk ve D-Smart kapatılsın. Maçları TRT versin. Melih Gökçek seçimleri kaybetsin. Bilecikspor maddi zorluklar sebebiyle amatör lige düşmesin. Topa parası olan değil, yüreği olan vursun.