23 Kasım 2008

Making A Beatles Song #2: Julian ile Lucy

Across The Universe, Beatles şarkılarının içindeki hikayelerden yola çıkarak yaratılmış harika bir senaryonun eseri olan bir filmdi fakat gel gör ki şarkıların bazılarının da kendi hikayeleri ve yazarına nasıl bir ilham ile mâlum olduklarının hikayeleri var.

Bir önceki yazımda, Being for The Benefit of Mr. Kite şarkısından bahsetmiş ve next stop diyerek bu yazıyı hedef göstermiş, taraftarlara yem olarak atmıştım. Bakalım o hâlde, neymiş?

Cynthia - Julian Lennon

Şarkının yazarı aslında John Lennon'dan öte Julian Lennon. Julian Lennon da kim ulan? diyecekler olabilir. Kendisi, John'un ilk eşi Cynthia'dan olan oğludur.

Julian; 3 yaşında bir velet iken daha, Lucy adında bir sınıf arkadaşına abayı yakıp onun için bir resim çizmiş ve bunu babasına göstermiştir. 3 yaşındaki bir velet, John Lennon'ın oğlu... Ben olsam babam beni stüdyoya götürdüğünde Paul'e, George'a, Ringo'ya ve Brian'a pipimi gösterirdim lan! Herif aşık oluyor, resmediyor. Resmin adını Lucy — in the sky with diamonds koyuyor ve doğal olarak babasını öyle bir etkiliyor ki adam da oturup şarkı yazıyor.

Vay anasını, değil mi? Bir de buradan yakalım;

Bir diğer iddia ise Lennon'ın bu şarkıyı LSD adlı uyuşturucuyu kullandıktan sonra kafası güzelken yazdığıdır. LSD'nin nasıl bir uyuşturucu olduğunu, buradan - bir de buradan, öğrenmek mümkün.

İlk seferde düşününce saçma gelse de paranın mna koymuş hippi yapısı itibariyle Lennon'ın bunu içme ihtimali de var. LSD'nin Lucy, Sky ve Diamonds'ın da baş harfleri olduğunu düşünür ve Lennon şarkı sözlerinin esin kaynaklarına da bir göz gezdirecek olursak hep böyle küçük ayrıntılardan etkilendiğini ve bunun da doğru olma ihtimalinin de olduğunu görebiliriz.

Her ne olursa olsun hikayesi, güzel şarkıdır. Bir çok yapıta da ilham vermiştir. Bu ırmaklardan başlıcaları;

Bkz: I Am Sam - Bkz: Lucy Diamond Dawson
Bkz: Across The Universe - Bkz: Lucy

Kaynaklar;

Wikipedia

Ekşisözlük
IMDB

Next Stop: I Am The Walrus