31 Ocak 2009

All-Star Memories: '88 "Hometown Hero"



Dale Ellis, Seatlle (R.I.P) formasıyla kariyerinin en parlak yıllarını geçiriyor. Gelmiş geçmiş en iyi şutörlerden biri olduğunu kanıtlamaya başlamış. Müthiş başlıyor final turuna da. Fakat ilk istasyonu firesiz geçmesi bir önceki tur 23(/30) atmış sarı bıyıklı adamın gözünü korkutmaya yetmeyebilir. "Defending champion" Bird'ün 16 sayıya ihtiyacı var. İlk üç istasyonu geçtiğinde sadece 7 sayıda Bird. Son topa geldiğinde 15'e ulaşıyor. Son top elinden çıktığı anda elini havaya kaldırıp sahanın ortasına doğru yürümeye başlıyor. Üst üste üçüncü kez şampiyon: Larry Legend.

PS: All-Star haftasonuna kadar sadece 3/18 üçlük atabilmiş, Dallas Mavericks takımı oyuncusu, 785212468 sosyal güvenlik numaraları Detlef Schrempf'i oraya çağıranlar bunun hesabını vermeli. Sonra o adam gelip 5 puanı anca alır, kimse sesini çıkaramaz. Bu NBA All-Star tarihinde bir kara lekedir.



Bird efsanesiyle balıklama daldık olaya. Yıl 1988, organizasyon Chicago'da. Üçlük ve smaç yarışmaları yerini yeni almış haftasonunda. Smaç yarışması eski şampiyonlarla dolu: evsahibi Jordan, Nique, Spud Webb. Drexler, Otis Smith, Kersey ve Greg Anderson da The Chicago Stadium'da. İlk turda Webb, Anderson, Kersey ayıklanıyor. Yarı finalde Clyde ve Otish Smith de Jordan & Nique düellosu için sahneden çekiliyor. İlk smaçlara tam puan geliyor. Wilkins baselinedan vurduğu değirmenle bastırıyor 18 bin kişinin sesini, 50. Jordan'ın çift el değirmeni bozuyo eşitliği, 47. Nique, imza smacı, çift el windmill nasıl yapılır diye gösteriyor adeta. Juri yarışmayı erken bitirip seyircisi önünde Jordan'ı o duruma düşürmek istemiyor, 45. MJ sahanın diğer ucundan koşuyor, faul çizgisi civarlarında başlatıyor uçuşu. Pozunu vermeyi ihmal etmeden süzülüyor yavaşca. Chicago tribünleri yıkılıyor, Air Jordan '85'in rövanşını alıyor.

Ertesi gün smaç ve üçlük yarışması şampiyonlarıyla çıkıyor Doğu sahaya. Takım efsane dolu, McHale hariç: Wilkins, Isiah, Moses Malone, Ainge, Ewing, Doc Rivers, Barkley, Daugherty, Cheeks. Diğer tarafta daha mütevazi bir kadro: Magic, Malone, Fat Lever, Olajuwon, Drexler, Abdul-Jabbar, Worthy, Alex English, McDaniel, Aguirre, Alvin Robertson, Donaldson. James Donaldson futbol maçından çıkıp araya karışmış olabilir, emin değilim. Xavier McDaniel da snookercı olabilir - en azından McDaniel kısmı, bilmiyorum. Herneyse, bugünlerin aksine Doğu'da toplanmış efsaneler. Jordan, taraftarın önünde şovu çalmaya kararlı, Dominique de dün gecenin öcünü almak istiyor. Bir yandan da Magic - Isiah çekişiyor, final serisinin provası olduğunu bilmeden. Son çeyreğe girerken Doğu 10 sayı farkla önde. Kareem attığı 10 sayıyla toplamda 247 sayıya ulaşarak All-Star tarihinin en çok sayı atan oyuncusu oluyor. Jordan son 5 dakikada attığı 16 sayıyla getiriyor maçı. 40 sayı, 8 ribaund, 3 asist, 4 top çalma, 4 blok. Mike'ın efsaneleştiği yıllar başlıyor.

Jordan'ın akıllara kazıdığı, inanılmaz bir haftasonu.