06 Mart 2009

Yek Fuat

26 Şubat'ta en beğendiğim Türk rapçi Fuat Ergin, yeni albümü Kalbüm'ü piyasaya sürdü. Daha önce myspace'te yayınladığı Kalbüm şarkısını beğenmiştim, albüm de gayet iyi diyebilirim. Ancak şimdiye kadar modern bir halk ozanına benzer tarzıyla beğenimi kazanan Fuat, bu albümüyle biraz daha ortama ayak uydurmuş, kendisini Yek Fuat yapan eski Türkçe ve arabesk tonlardan biraz uzaklaşarak, daha bir Cezavari albümle karşımıza çıkmış gibi geldi. Bence diğer yöne doğru ağırlık verse çok daha ilginç ve özgün olurdu ancak şu haliyle de samimiyetin bir şey kaybetmemiş, yine güzel bir Fuat albümü ortaya çıkmış.


BASIN BÜLTENİ


Berlin'de başlayan rap kariyerine 2005 yılından bu yana Türkiye'de devam eden Fuat'ın 'Kalbüm' ismini taşıyan albümü On Air müzik etiketiyle yayımlanıyor. Fuat'ın 'Kalbüm' albümünde 14 parça yer alıyor.
Sert, çarpıcı, zaman zaman espritüel ve muhalif şarkı sözleriyle tanınan Fuat, yeni albümünde popüler kültüre, sosyal sorunlara ve Ortadoğu'daki savaşlara değiniyor. 'Kalbüm'de ayrıca anonim türkü 'Aman Bre Deryaları'n da Fuat'ın kaleminden yeni rap versiyonu yer alıyor.

'Kalbüm' albümü Türkiye'de yayımladığı ikinci albümü. Fuat'ın Almanya'da yayımlanmış dört solo albümü yer alıyor. Bütün dünyada piyasaya sürülen efsanevi Amerikalı hip hop grubu Wu Tang Clan'dan RZA'nın prodüktörlüğünü yaptığı albümde bir parçasıyla yer alan Fuat, ilk şarkısını 1996 yılında Berlin'de kaydetti. Türkçe rap'in en köklü isimlerinden biri olan Fuat yeni albümüyle ilgili olarak, "Bu albüm düşüncelerimin yansımasının en gerçek hali. Biraz saldırgan olma sebebiyse Dünya üzerinde doğru gitmeyen bir çok olaya şahit olmamızdandır. Çiçekten böcekten bahsedecek bir kişi de değilim zaten" diyor.


Kalbüm'deki altyapıların bir kısmı ve tüm scratch'ler Alman DJ Boba Fettt'e, Ozbi, DJ Sivo ve Oğuzhan Hazar Artış'a ait. 'Mengenem' ile 'Aç Atlası' parçalarının altyapılarıysa Fuat imzası taşıyor.
Anadolu'daki aşık ozanların atışmasının modern hali olarak yorumlanıyor rap müzik; rapçilere de 'çağdaş ozan' deniyor. Fuat, yeni albümüyle bu modern atışmaların bir örneğine imza atıyor.