17 Şubat 2009

Dünya'nın En Eski Futbol Kulübü: Notts County!

Dünya'nın faal olan en eski futbol kulübü, İngiltere'nin Nothingham şehrinin iki profesyonel takımından biri olan Notts County... Kuruluş tarihi 1862. Şehrin diğer takımı Nothingham Forest'ın kuruluş tarihi ise 1865.

Notts County böyle bir duruma sahip olsa da tek başarısı 1894 FA CUP şampiyonluğudur. Tarihe dikkat çekiyorum. Bunun dışında bir FA CUP finalistliği bulunmaktadır. Hani şu runner-up müessesesi. Gerisi fasa fiso. İkinci lig şampiyonluğu, üçüncü ve dördüncü ligde cebelleşmelerle dolu bir tarih. Şu anda Coca Cola League 2'da mücadele etmeye devam ediyorlar.

Bir ilginç ayrıntı daha vermek gerekirse Juventus'un bugün bile kullanımda olan klasik siyah-beyaz çubuklu formasının Notts County'den esinlendiği söylenir, yazar sağda solda.

"Juve have worn the shirts ever since, considering the colours to be aggressive and powerful."

Anglo-Italian Cup muhabbetine o dönemlerde etkileşimler olmuş tabi ki takımlar arasında. Notts County'nin marşında da Juve'nin yeri vardır mesela...

We love you County we do
We love you County we do
We love you County, we do
Oh County we love you!
Juve, it's just like watching Juve
It's just like watching Juve

Takımın takma adı The Magpies. Size bir yerden tanıdık gelecek bu, Newcastle United olma ihtimali yüksek tabi ki... Bu benzerliğin nedenini bilmiyorum, bilen varsa beri gelsin. Fakat hem Nick'ten hem de forma şeklinden bir etkileşim olduğunu tahmin etmek zor değil.

Steve Finnan, Martin O'Neill, Jermaine Pennant gibi isimleri alt yapısından çıkartmış olan Magpies, İngiltere futboluna da yön veren takımlardan biri olmuştur. Fakat verdiği yön pek iplenmemiştir, belli bir yerden sonra da "Hadi hadi Manchester'dan oğlum gelecek, boşaltın ligi!" denerek alt liglere itilmiştir.

Yazıktır günahtır... Bi' el atın oğlum! Yok mu İngiltere'de bi' Kenan Evren? Bir Tayyip Erdoğan?



Bakılabileybıl Links

Wikipedia
Notts County