15 Şubat 2009

Şef'in Listesi: Gorillaz

Tarz biraz farklı olsa da rota yine İngiltere, yine Britanya. Bi ara muhabbeti geçmişti - kimin söylediğini hatırlayamadım şimdi - , hakkaten Britanya olmasa ne dinlermişiz biz. Blur efsanesi Damon Albarn - ki kendisi dünya gözüyle canlı canlı dinlemek istediğim müzisyenlerin başında gelir - ve çizgi romancı Jamie Hewlett'in sanal karakterler üzerine kurduğu bir grup. Konserler, klipler, röportajlar hiçbir şekilde yüzlerini göstermeyen bir dörtlü - ta ki 2006'da dağıldıklarını açıklayana kadar. İcra ettikleri müzik inanılmaz eğlenceli ve akıcı. Bir saniye bile baymadan dinlettiriyorlar kendilerini. E ulan Damon Albarn gibi bi adam da akıcı şarkı söylemese dinlemeyecekmisin sanki.

Konserlerde kullandıkları ışık düzenleriyle dört ana üyenin yüzü görünmüyor. Renkli perdelerle de etkileyici bir hale sokuyorlar sahneyi. 2005 MTV Avrupa Müzik Ödülleri'nde bunu bir adım ileri götürerek hologram tekniği yardımıyla karakterler üç boyutlu olarak yansıtılıyor sahneye. Hatta bu inanılmaz gösteriyi 2006 Grammy Müzik Ödülleri'nde sahneyi Madonna'yla paylaşarak tekrarlıyorlar. 2006'daki şov için şuradan, Harlem konseri için de buradan alalım.

Grup şu anda 3. kez dağılıp birleşmiş durumda, yamulmuyorsam. D. Albarn bir yandan da The Clash'in bas gitaristi Paul Simonon ile kurduğu The Good, the Bad & the Queen'i devam ettiriyor. O grup da apayrı bir konuk olabilir ilerde Şef'in Listesi'nde.

Ibrahim Ferrer'in Buena Vista Social Club ile söylediği Latin Simone'un Damon Albarn yorumunu da koyduk listeye. Acayip bi şey. Lafı geçmişken Buena Vista Social Club da en yakın zamanda buralarda olmalı tabi ki.

Son olarak karakterlerden bahsedip fıyıyorum. Ana karakter Damon Albarn'ün, 2D ya da gerçek adıyla Stuart Tusspot. Grubun en normal adamı. Bas gitarda Phil Cornwell'ün Murdoc Niccals karakteri var. O da grubun çatlağı. Sürekli örnek aldığını söylediği Keith Richards'dan kalma olsa gerek bu delilik de. Davulda Russel Hobbs. Yemek yapmaya ve yemeye bayılıyor. Diğer taraftan da Murdoc'dan eksik kalır yanı yok. Gitarist Noodle da grubun tek bayan üyesi. Bu abla da kendisini FedEx kargo kutusunun içinde Japonya'ya postalamıştır diyeyim, siz anlayın.

Şef dırdırı biraz fazla kaçırdı bugün, kusuruna bakmayın. Afiyet olsun.

MÖNÜ
Şef'in Naçizane Notu: fizy.org'a geçiş yaptığımızı Douglas paşam bildirmişti. Şarkıları dinlerken video izle butonuna tıklamaya üşenmemenizi öneririm. Böyle güzel animasyon klipler kaçmasın.