17 Nisan 2009

2009 NBA Playoff First Round: Lakers - Jazz

Lakers geçen yıl NBA Finali'ne ulaşmış fakat Boston'a önce içerde 24 sayıdan maçı vererek son maçta da tarihi bir fark yiyerek sezonu noktalamıştı. O günden sonra Lakers camiası hep bu sezonu bekledi bir geri dönüş için, bu geri dönüşte ise ağızlardan düşmeyen iki kelime Bynum ve Ariza'ydı. Bynum sezon içindeki sakatlığa rağmen geri döndü ve Ariza sezon başından beri takımın iyilerinden. Lakers'ta geçen yıla göre eksik yok fazlası var.

Utah ise Lakers'ın final yolunda ilerlerken çarpıştığı ve tatile gönderdiği bir takımdı. Onlar da geçen yıl kendi sahalarındaki performansı deplasman maçlarına taşıyamayınca istedikleri başarıya ulaşamamışlardı. Boozer'ın playoff'lardaki silik oyunu burda önemli bir faktör olmuştu. Bu yıl ise sürekli yaşanan sakatlık problemleri, dış saha performansı ve son haftalardaki formsuzluk Utah'ın geçen yıla göre eksileri.

Bu iki takım bu sezon ise playoff'un ilk turunda karşılaşıyor. Normal sezonun son maçında iki takım karşılaşmıştı ve Lakers'ın o maçı kazanması demek iki takımın eşleşmesinin kesinleşmesi demekti. Koç P-Jax Cavs ve Magic gibi oyuncularını dinlendiren takımların aksine normal düzeninİ bozmadı, Lakers maçı kazanarak sezonu noktaladı ve Utah'a mesajı verdi. Maç sonrası Jerry Sloan'un açıklaması da Utah'ın seride ne kadar zorlanacağını gösteriyor. Sloan Lakers'la eşleşmeleri hakkında "karanlık, umutsuz" bir eşleşme tabirini kullandı.

Öncelikle Lakers'ın turu çok da zorlanmadan geçeceğini düşünüyorum 4 veya 5 maçta. Nedenlerini sayarsak ilk sebep Utah'ın formsuz olması ve dış saha performansı. Ayrıca şu anki Utah kadrosundan Lakers'a sorun teşkil edebilecek Deron Williams, Mehmet Okur ve biraz da savaşçı oyunuyla Millsap var. Boozer geçen yılki seride çok çabuk faul problemine girmiş ve hiçbir zaman istenilen performansı gösterememişti. Bu yıl sakatlıktan dönüş sonrası ritmini hala bulamamışken geçen yıldan daha iyi bir katkı vermesi oldukça zor. Utah deplasmandaki ilk iki maçı kaybederse ki herşey buna işaret ediyor, üçüncü maçta Lakers rakibine direnç gösterip Utah'ın havayı yakalamasına izin vermediği takdirde dağılacaktır. Benim beklediğim senaryo da bu zaten. Deron Williams'ın Derek Fisher ve Shannon Brown karşısında çok güzel istatislikler yakalaması beklenebilir ama daha ötesini sanmıyorum şu tabloda.

Lakers tarafından olaya bakarsak da en büyük avantaj Kobe. Kobe'nin bu ligde en rahat oynadığı takımların başında Utah geliyor. Bu pozisyonlardaki oyunculara karşı her zaman sorun yaşayan Utah geçen yılki seride ve bu yıl sezon içi maçlarda da bu sıkıntıyı fazlasıyla yaşamıştı. Kobe'yi seri boyunca bol bol faul çizgisinde göreceğiz muhtemelen. Bynum'un da dönmesiyle Odom'u bench'e gönderip bench'in sezon başındaki havasını nispeten de olsa yakalayan Lakers'da Bynum-Gasol-Odom'dan oluşan pota altı Memo-Boozer ve Millsap'tan oluşan pota altına üstünlük kuracaktır. Memo'nun dışardan bulacağı isabetli şutlar pota altı savunması dengesini bozsa da bu çok büyük bir sorun olmayacaktır Lakers için. Sadece Deron Williams'ın tek başına bu kadar komple ve her türlü silahı bulunan bir takımdan en fazla bir maç alabileceğini düşünüyorum.