17 Nisan 2009

2009 NBA Playoffs First Round: Nuggets - Hornets

Aslında, geçen sene bu zamanlar iki takımı karşılaştıran bir yazı yazmış olsam, bu yazıyı yazmama gerek kalmayacaktı. Sadece takım ve oyuncu adlarını yer değiştirsem istediğime yakın bir şeyler elde edebilirdim. Çünkü iki takım da sezon boyu gelişimleriyle, geçen sezon olduklarının tam zıttı bir hale büründüler. Bir tarafta geçen sezonki haliyle bir yere varamayacağını bildiğimiz Denver, diğer tarafta da geçen sezonun parlayan yıldızı Hornets; ya da başka bir deyişle bu sezonun parlayan yıldızı Denver'a karşı, bu haliyle parıltıdan oldukça uzak olan Hornets.

Billups takasıyla, birkaç sezondur kaliteli kadroya sahip düzensiz takım görünümündeki Nuggets'a bir düzen ve savunma sertliği getiren Kiki Vandeweghe, Birdman transferiyle de sezon başında gönderilen Camby'nin boşluğunu çok daha cüzi bir fiyata doldurmuş gözüküyor. Sezon başında koç Karl'dan başlanarak bir rebuildinge gidilmesi gerektiği bile konuşulan takımın, yapılan hamlelerle geldiği nokta Vandeweghe'nin en iyi GM ödülüne ciddi bir aday olması gerektiğinin göstergesi.

Diğer tarafta ise sezonun en büyük hayal kırıklıklarından biri var. Üstelik bu hayal kırıklığı, geçen sezon MVP ödülüne ciddi bir aday olan performansından bile daha iyisini gösteren Paul'e rağmen meydana geldi. Zaten Paul sıradan bir süper yıldız performansı gösterse, belki de Hornets'i şu an burada göremeyebilirdik. Tabii bunun en önemli sebebi ekürisi West'in istikrarsız oyunu. Her ne kadar son dönemde biraz toparlanmış gibi gözükse de West geçen sezonki elit uzun sıfatının altını, bu sezon dolduramadı. Keza Chandler ve Peja gibi diğer iki önemli parça da sürekli sakatlıklarla boğuştuklarından verimli olamadılar. 2 numarada oynaması için alınan Mo-Pete ise yavaş yavaş emekliliğinin geldiğini kanıtlarcasına 2 tane iyi maç oynamadı. Sezon başında alınan Posey, ilk başta bir cuk sesi çıkarmış gibi görünse de ilerleyen dönemde bu cuk sesinin aslında Avrupa'dan elleriyle bişeyler anlatmaya çalışan Pargo'dan geldiği anlaşıldı. Her ne kadar faydalı bir oyuncu olsa da, Posey'e verilen para geçen sezon önemli işler yapan Pargo'ya verilse takım için daha faydalı olurdu diye düşünüyorum.

Seriye dönersek, favori her ne kadar Denver gibi gözükse de, Paul'ü içerisinde olduğu bir takımın her zaman söyleyecek bir sözü vardır. Üstelik West, Peja ve Posey, play-off'ta maç çalabilecek kaliteye sahip oyuncular. Chandler'ın durumu Hornets için belirleyici olacaktır. Denver cephesinde ise başrolü Billups'a kaptıran Carmelo tam bir iki ucu keskin bıçak durumunda. Eğer sezon içindeki uyumunu devam ettirirse Nuggets'ın hanesine yazılacak çok önemli bir artı olur, fakat aşina olduğumuz öne çıkma tutkusu yine depreşirse, takımına yarardan çok zarar verebilir. Ayrıca terazide Nuggets tarafına konulması gereken bir JR Smith faktörü de mevcut. Son dönemde inanılmaz formda ve bu sezon takım sıkıştığında çıkıp maç alabilecek bir oyuncu haline geldi.

Değinilmesi gereken bir diğer nokta da pota altı oyuncularının sağlık durumu. Hem Nene hem de Martin kırılgan yapıya sahip isimler ve sakatlıklarla sık sık takımdan ayrı kalıyorlar. Aynı şekilde Chandler ve West de bu sezon oldukça fazla sorun yaşadılar. Play-off'ta yaşanacak herhangi bir problem dengeleri pamuk ipliğine bağlı bir seride, avantajı otomatik olarak karşı tarafa geçirecektir.

Serinin Billups vs Paul'e dönmesi Hornets açısından çok iyi olur. Ancak Billups bu seriyi, ligin en iyi point guardına karşı bir düello yerine, takımının atlaması gereken bir eşik olarak görecek kadar aklı başında bi adam. Çünkü Denver, 94'teki Sonics sürprizinden beri oynadığı son 7 play-off serisini de kaybederek Houston'la birlikte play-off'ların en uzun kaybetme serisine sahip ve bu sıfatı üzerlerinden atmaya Houston'dan daha yakın durumdalar. Sonuç olarak, daha çok skor opsiyonuna ve çok daha iyi bir bench katkısına sahip olan Denver'ın, uzun ve zorlu bir seri sonucu 4-3 galip geleceğini tahmin ediyorum.