27 Nisan 2009

CL Semi Finals 2009: First Leg

Barcelona - Chelsea

Date & Time: 28 April 2009 20:45 (CET)
Venue: Camp Nou - Barcelona - Spain

Barcelona ve Chelsea arasında oynanacak yarınki karşılaşma hakkında Torino'lu Blog'da Ozan'ın yazmış olduğu çok güzel bir yazı var. Söylenebilecek her şeyi söylemiş zaten. Ben de bir kaç ekleme yapayım da yazı boş kalmasın.

İki teknik direktörün birbirini iyi analiz etmesi gerekiyor. Öyle de olacaktır büyük ihtimalle. Sadece güzel bir yarı final mücadelesi değil, taktiksel anlamda deha parıltıları da beklemek gerek. Özellikle Guardiola, karşısındaki Chelsea'nin Avram Grant'ın Chelsea'si olmadığını iyi bellemeli. Zira bunu tam anlamıyla başaramadığı takdirde Hiddink önderliğindeki Chelsea'nin ne kadar büyük bir tehlike yaratabileceğini sanırım Hiddink sonrası dönemde Chelsea grafiğine bakan herkes kabul edecektir.

Fakat aynı şekilde Hiddink'in de Guardiola'yı iyi bellemesi gerekiyor. Her ne kadar Barcelona hakkındaki 'Dream Team' yakıştırmalarına katılmıyor olsam da bu senenin seyir zevki açısından en güzel futbolunu ortaya koyan takımlardan birinin Barcelona takımı olduğunu ve bu takımın çehresini değiştirenin de Guardiola olduğunu söylemek zor değil. Bu sebepten, belki de Çeyrek Final'deki Liverpool performanslarının üstüne biraz daha koymaları gerekecek ve bence bunun en önemli faktörü de, Guardiola'nın da en önemli silahlarından biri olan, motivasyon olacaktır.

Barcelona'nın dikkatli olması gereken bir diğer husus ise ilk maçı kendi sahalarında yapacak olmaları. Eğer Barcelona açısından yarı final eşleşmesine bakacak olursak deplasmanda kendi sahalarında olduğu kadar rahat olamayacaklar. Kendi sahalarında kazansalar bile gol yemeleri hâlinde Londra'da işleri çok zor olacak.

Hafta sonu oynayacakları Real Madrid derbisini de unutmamak gerek. Sonuçta bir hafta sonra Galatasaray derbisine çıkacak Fenerbahçe ya da Beşiktaş karşısına çıkacak Galatasaray gibi temkinli olmalarına gerek yok. Statü, kondisyon ve beceri olarak üst düzeydeler ama Chelsea maçına yansıtacakları performansa az da olsa etkisi olabilir. Chelsea ise hâlâ büyük bir şansı olsa da şampiyonlar ligi için premier ligi riske edecek konumda, dikkatli olmakta fayda var.

***

Manchester United - Arsenal

Date & Time: 29 April 2009 20:45 (CET)
Venue: Old Trafford - Manchester - England

United bana son dönemlerde bir garip gelmeye başlamıştı. İyi bir futbol oynanmıyor, defansta büyük sorunlar yaşanıyordu. Bunun cezasını da FA CUP'tan elenerek ödedik zaten. Ama en büyük sorun tam anlamıyla sakatlıkları düzelemeyen ve cezalı oyuncuların en iyi kadroyu çıkarmaya engel olmasıydı ve Tottenham karşılaşmasında uzun süreden sonra eldeki kadronun en iyilerini bir kaç eksik dışında sahada görmek nasip oldu.

Geçtiğimiz haftasonu Portsmouth'a karşı sağ kanatta verilen iki kayıp, Rafael'in hazır olmasını gerektiriyordu ancak Rafael'in ilk 11 yükünü kaldıramayacağı da belli oldu. Bereket, O'Shea'in sakatlığının önemli olmaması ve Tottenham maçında oynaması oldu. Maçın 0-2'den 5-2'ye dönmesi de Arsenal karşılaşması öncesi büyük bir moral oldu.

Arsenal genç ve tıkır tıkır işleyen bir kadroya sahip. Yetenek avcısı Arsene Wenger'in maharetlerinin meyvelerini toplayabildikleri kadar toplamaya çalışıyorlar bu sene, hamlaşmadan toplanan meyvelerin ardından önümüzdeki sezon daha iyi bir Arsenal göreceğimizi düşünüyorum. Ama son haftalarda Adebayor ve Van Persie'nin sakatlıkları da önemli. Arshavin'in kurallar gereği bu mücadelede olmayacağını, Van Persie'nin de olmayacağını ve Adebayor'un da sakatlıktan yeni geldiğini düşünürsek hücum bölgesinde United'a kıyasla daha pasif bir durumda olacakları kanaatindeyim. Fakat tabi United savunmasını düşünmeden bu kanaate vardığımı da belirtmek isterim. Zira o maça daha konsantre ve dikkatli bir şekilde odaklanarak kötü performanslarını affettireceklerini düşünüyorum.

Chelsea - Barcelona karşılaşmasının yanında biraz sönük kalacak olsa da sonuç itibariyle şampiyonlar ligi'nde bir yarı final mücadelesi bu. Sıkıcı bir karşılaşma da görebiliriz, gayet akıcı ve zevkli bir mücadele de. Ama sanırım işin en renkli kısmı Çarşamba günü oynanacak mücadeleden önce olası bir Ferguson - Wenger kapışmasına tekrar şahit olmak olacak. Merakla bekliyoruz...

Fotoğraflar: Getty, Reuters