26 Nisan 2009

Son 5!

SıraTakımOGBMAYAVP
1Sivasspor29179346192760
2Beşiktaş29178448242459
3Trabzonspor29158640281253
4Galatasaray29157751331852


İngiltere Premier Ligi'nde son dört hafta kıran kırana geçerken, kıçımızın dibinde de oynanan futbol olarak olmasa da şampiyonluk çekişmesi açısından durum çok farklı değil.

Sivasspor'un dün çok güzel bir futbol ortaya koyarak kazandığı Trabzonspor karşılaşması ilk üç sıra için fazlasıyla önem arz eden bir mücadeleydi. Nitekim, Sivasspor kazanarak son beş haftaya girilirken şampiyonluğa bir adım daha yaklaşmış oldu.

Eskişehirspor ile Beşiktaş arasındaki bugün oynanan mücadele de pozisyon zenginliği açısından tatmin ediciydi. İlk yarıda yenişemeyen iki takım ikinci yarıya hızlı başladılar ama başlarda Eskişehirspor daha baskın gözüküyordu. Ne zaman Tello harika bir ara pas ile Bobo'yu pozisyona soktu ve o da golü attı, o zaman Beşiktaş da bu baskıyı kırmayı başardı. Fakat karşılaşmadan akılda kalacak tek kare herhalde ikinci golün asistini yapan Yusuf'un gol öncesi orta sahadan dip çizgiye kadar attığı çalımlar ve Holosko'ya kaçıranı dövecekleri cinsten boş kaleye yuvarlamasını sağlayan pastı. Uzun süredir kötü bir performans sergileyen Delgado ise bugün nispeten geçtiğimiz haftalara göre daha iyiydi.

Sivasspor yenilgisinin ardından; 'Şampiyonluk umudumuz devam ediyor' diyen Ersun Yanal ve antipatik bir şekilde; 'Sezonu sonunda şampiyonuz' çıkışları yapan Adnan Polat işe matematiksel yanından bakadursunlar, bana göre pek şansları kalmadı. Evet bu oyunun adı futbol ve burası Türkiye, her an herşey olabilir ama mevcut duruma bakacak olursak sadece şampiyonun Beşiktaş mı yoksa Sivasspor mu olacağı belli değil... İlk ikiden alta doğru bir değişim olacağını sanmıyorum.

Sivasspor haftaya Antep deplasmanına gidiyor. Beşiktaş ise Fenerbahçe'yi ağırlayacak İnönü'de... Fenerbahçe'nin son iki haftadaki futbolunu, eksiklerinin önemini ve Beşiktaş'ın hem kendi sahasında oluşunu hem de Fenerbahçe'ye göre eksiği az kadrosuyula daha iyi bir futbol oynadığını düşünecek olursak 'Beşiktaş bu karşılaşmada favori' demek saçma bir görüş olmaz. Sivas'ın şanssızlığı da şampiyonluk yolundaki en önemli rakiplerinin zorlu derbide Fenerbahçe'yi böyle bir hâlde yakalamış olması... Avantaj, dezavantaja dönebilir.

İki takımın kalan maçlarına bakalım;

30. Hafta

Gaziantepspor - Sivas
Beşiktaş - Fenerbahçe

31. Hafta

Sivasspor - İstanbul B. B.
Ankaraspor - Beşiktaş

32. Hafta

Hacettepe - Sivasspor
Ankaragücü - Beşiktaş

33. Hafta

Beşiktaş - Galatasaray
Sivasspor - Gençlerbirliği

34. Hafta

Galatasaray - Sivasspor
Denizlispor - Beşiktaş

Kalan haftalarda Beşiktaş'ın 2 derbisi, üç deplasmanı var. Sivasspor'un ise tek zorlu karşılaşması son haftadaki Galatasaray maçı olarak duruyor, üç deplasman da onlarda var.

Şahsi kanaatim şampiyonun son hafta belirleneceği, Galatasaray ve Adnan Polat'ın Bülent Uygun garazı sebebiyle, tahminimce o maçta yenilecek Sivasspor'un şampiyonluğu Beşiktaş'a kaptıracağı yönünde. Biraz ekstrem gibi dursa da söz konusu bizim lig olunca tahminlere de biraz entrika, kin, nefret katmak tadı hiç bozmuyor. Yanında da bir kadeh Clos des Papes sizi lezzetin doruklarına çıkaracaktır.

Not: İşbu yazı gönderildiğinde Galatasaray daha maçını tamamlamamıştı. 1-1 beraberlik sonrası Galatasaray'ın şampiyonluğuna dair hiçbir umudum kalmadı. Zaten çok büyük oranda matematiksel olarak da bi şansları kalmadı.