26 Nisan 2009

Dünya Sağlık Örgütü'nden Domuz Gribi Uyarısı

Türkiye yüzde bilmem kaçı Müslüman ülke, domuz falan tabi günah. Bize bir şey olmaz demeyin, saçma sapan düşünmeyin bilader! Zira domuz gribi domuz eti yiyenlere bulaşmıyor gibi de bir ayrıntı mevcut. Alıntı Hürriyet'tendir;

Ölümcül domuz gribi Meksika'da ortaya çıktı dün ABD'ye, bugün başka kıtaya sıçradı. Dünya Sağlık Örgütü "acil durum" ilan etti ve salgının kontrol altına alınamayabileceği uyarısında bulundu. Kuş gribindedn daha tehlikeli virüs kolaylıkla bulaşıyor. Çin'de ortaya çıkan kuş gribinden insanların öldüğü ülkeler arasında Türkiye de yer aldı. İşte dünyanın dört bir yanında bu kez domuz gribi için alınan önlemler.

DOMUZ GRİBİ NEDİR?


Meksika'da ortaya çıkan ve toplam 81 kişinin ölümüne neden olduğu sanılan, ABD'de de 10 kadar vakaya rastlanan domuz gribinin dünyaya yayılmasından endişe ediliyor.

Domuz gribi hakkındaki bazı bilgiler şöyle:

Domuz gribi, normalde domuzlarda görülen A tipi grip virüsünün yol açtığı bir solunum hastalığı olarak biliniyor ve bu hastalık hızla yayılabiliyor.


İNSANA BULAŞIR MI?


Domuz gribi domuzdan insana ve insandan insana bulaşabiliyor. Virüse karşı insanın doğal bağışıklığı bulunmuyor.

Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalığın kontrolden çıkmak üzere olan geniş çaplı salgın olabileceği uyarısında bulunuyor.


BU, DOMUZLARDA YENİ GRİP TÜRÜ MÜ?


İnsanlardaki grip virüsü gibi, domuz gribi virüsü de domuzlarda sürekli değişim gösteriyor. Domuzların solunum yollarında domuz, insan ve kuş gribi virüslerine duyarlı alıcılar bulunuyor.

Dolayısıyla domuzlar, virüslerin eş zamanlı bulaşması halinde yeni grip virüslerinin ortaya çıkma ihtimalini artırıyor.

DSÖ'ye göre, Meksika'da ölümlere neden olan domuz gribi virüsü A/H1N1. Bu virüs insandan insana bulaşabiliyor. A/H1N1 virüsü, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor.


AŞISI VAR MI?


Domuzlara yapılan aşı bulunuyor, ancak insan için henüz aşı yok.


TOKALAŞMAYIN, ÖPÜŞMEYİN UYARISI


İnsanlara tokalaşmamaları, birbirlerini öpmemeleri, ellerini sürekli yıkamaları tavsiye ediliyor. 500 bin grip aşısı da sağlık merkezlerine dağıtılıyor. Amerikan Salgın Hastalık Önleme Merkezi Sözcüsü Thomas Abraham’a göre de virüsün insandan insana yayılan bir tür olması endişe verici. Virüsün kontrol altına alınamayabileceği uyarısında bulundu.