02 Nisan 2009

Nereden Nereye, Di Mi Dayı?

Fotoğrafta iki tane A.I. var. Smacı vuran ile arkasından bakan bir zamanlar aynı takımdaydı, çok değil, yaklaşık 2 sezon önce. Sixers draftta Andre Iguodala'yı seçtiğinde Allen Iverson takımın yıldızıydı. Final oynatan, MVP olan, sayıları takan o adamla artık yürümediği düşünüldü ve takası gerçekleşti. Esas adam gidince yerine diğeri geçti bir şekilde. Ardından istatistiklerini yükseltmeye başladı Iguodala. Geçen sezon Andre Miller'ın da desteğiyle iyi bir sezon geçirdi ama playoff'ta Detroit duvarına tosladı. Herşeye rağmen yazın kontratı kapmayı bildi. Yolcu olan A.I. ise Denver'da rayına oturamadı, kimya tutmadı. Bu sezon başında da yine takasla bu sefer Detroit'e yol aldı.

Detroit bu sene çok çalkandı ama hala durulmadı. Önce Iverson-Stuckey-Hamilton denendi olmadı. Hamilton benche çekildi, yaramadı, sitem edince geri döndü. Iverson sakatlandı sonra, geri döndüğünde kendini benchte buldu. İkinci kez kenardan geldiği Cleveland maçında sadece 18 dakika oynayınca rahatsızlığını belli etmeye başladı.

"How many minutes did I play? It seemed way, way, way less than that. Eighteen minutes? Come on, man. I can play 18 minutes with my eyes closed. It's a bad feeling, man. I'm wondering what they rushed me to get back for? For that? "It's a bad time for me mentally."


Bugün de New Jersey karşısında 17 dakika sahada kaldı. Detroit Iverson'ın toplam 35 dakika süre aldığı bu iki maçı da kaybetti. Doğu'da an itibariyle 7. sıradalar ve playoff'lar bugün başlasa Boston ile oynayacaklar.

İki akşam önce Batuğ patronun olduğu eğlenceli bir grupla masa başında bir yandan sohbet edip bir yandan biralarımızı yuvarladık. Gecenin sonlarına doğru laf döndü dolaştı Iverson'a geldi. Batuğ Ağabey daha önce de söylemişti bana, Iverson ilk 5 başlarken ve Stuckey-AI-Hamilton üçlüsünden hangisinin kenara çekilmesi daha doğru olur tartışmaları devam ederken. Iverson'ın second unit'in başında kenardan gelmesi daha doğru olur dedi ki benim de katıldığım bir görüş bu. Iverson her zaman lider kişilikli bir oyuncu ve öyle hissetmeye devam ediyor. Üç guard ile yürümüyorsa, Hamilton kenara çekildiğinde olmuyorsa, Stuckey'den vazgeçilemiyorsa Iverson kenardan gelmeliydi ve bu da gerçekleşti. O akşam blog yazarlarından Mert'in söylediği bir cümle geldi aklıma, "Iverson böyle giderse emekli olabilir babuş..." dedi. Bugün yine az süre alması sonrasında Iverson'ın söylediklerine gelelim;

"I'm in a position now that I've never been in my whole life. It's harder than I thought it would be. With the back injury, I have to sit out at the start, then go in, then sit again. It's tough to really get going. I take my hat off to the guys who can come off the bench and be effective. It's tough for me. I'm struggling with it.

I'd rather retire before I do this again. I can't be effective playing this way. I'm not used to it. It's tough for me both mentally and physically. If I'm able to go out there, I should be able to get it done and I can't right now. It's my fault. I have to be able to overcome the adversity and do what I have to do. I just have to find a way to get it done. Not being 100 percent makes it harder and you can see that I'm not 100 percent."


Detroit'e takas olduktan sonra sezon sonu kontratı biteceği için hangi takıma gidebileceğini düşünmeye başlamıştım, Detroit'te kesinlikle kalmaz ama nereye gider diye... Mesela Oklahoma City gelmişti aklıma. Yeni oluşan bir franchise olarak Iverson gibi bir adamın heyecan getirebileceğini, ilk evreyi geçmede yardımcı olabileceğini düşündüm ama Thunder'ın bu kadar güzel bir çekirdek oluşturacağını görememişim. Yapmazlar, yaparlarsa salaklık olur bariz bir şekilde. Memphis'te Mayo gibi bir potansiyel buldu, önünü kapamaz. Minnesota dedi Mert ama bana pek olur gibi gelmiyor. O akşam Mert'in emeklilik olayını açmasının sebebi Iverson'ın düşük ücrete rol oyuncusu olmayı kabul etmeyeceği, ama artık iyi bir kontratta alamayacağını düşünmesiydi, en azından o damarlarımda dolaşan alkolle o şekilde aklımda kaldı. Şimdi şu soru geliyor aklıma; Iverson kafayı değiştirip ikinci-üçüncü adam olmayı kabul edecek mi yoksa güzel kontrat verecek bir takım bulamadığından dolayı hakkaten emekli mi olacak? Avrupa'ya gelir mi? Hiç sanmıyorum... Ya da bu bir 1 Nisan şakası mı? Bayrak adamken 2 sene içinde ne hale geldi dayı...