06 Nisan 2009

Viva Obama!

Obama iki günlük gezisine başladı Türkiye'de. Dün gece Kubi; "Yarın dışarı da çıkılmaz şimdi..." diyordu, oralarda durum nasıl daha sonra yapacağımız bir canlı bağlantı ile bunu kendisinden öğreneceğiz.

Resmi ziyaretler zinciri bozulmadı Ahmedinejad'da olduğu gibi. Anıtkabir özenle ziyaret ettirildi, Ata'ya bir gösterildi, eli öptürüldü. Her zaman, herkesin samimi olduğunu düşündüğümüz Ata'nın defterine yazdırıldı. Ardından da görüşmelere geçildi...

Meclis konuşması ise buram buram "Ne zararım, ne yararım dokunur." mesajı kokuyordu. Ermeni Soykırımı demeyerek danışmanlarının tavsiyesine uydu uymasına ama korkunç olaylar tabirini kullanmış olması da kafa karıştırmadı değil.

İsrail ile Filistin arasındaki soruna da değindi Obama, Afganistan'a, Kore'ye ve Kosova'ya da. Aracı olmalıyız dedi... Obama'nın konuşmasının arasına "Birlikte?" - "Güçlerimizi?" gibi sataşmalarla karışarak müdahelelerde bulunan Zeytinburnu'nda yaşadığını öğrendiğimiz Mehmet adındaki çekik gözlü vatandaş da CIA ve MIT ajanları tarafından kardeşçe tutuklanarak merkeze kadar götürüldü, kapıya kadar geçirildi.

Anlattı da anlattı Obama... Bizim kültürümüzü, tarihimizi övdü. Reformları, yasa değişikliklerini beğendiğini söyledi. Müttefik olmaktan gurur duyduğunu ve Türkiye'nin bugüne kadar yaptığı yardımlardan ötürü bizi takdir ettiğini söyledi paşam. İnsan bir teşekkür eder, o ayrı mesele. Amma sevinirdik he... Amerika'da çok müslüman var ya da müslüman ülkelerde yaşamışlıkları olanlar var. Bunu biliyorum çünkü ben de onlardan biriyim. dedi abi adam. Akrabalarını sorunca yorum yapmıyordu bu adam. Acaba bizden ne istiyor da böyle tavizler verdiriyorlar?

Programını bilmiyorum Obama'nın. Nereye gider? Ne yapar? Ha İstanbul'a geçiyormuş sanırım. Belki de içmeye götürürler adamı, şöyle bir bira + maç keyfi James Joyce'ta. Offf ne zevkli olur lan. Gece de Tayyip'le NBA maçı seyrederler. Justin TV'de var NTV ya da NTVSpor'da yoksa. Ben seyrediyorum, onlar da seyreder.

Fotoğraflar: Reuters