06 Haziran 2008

Gurup Sii

C grubu, her turnuvada mutlaka bi şekilde denk gelen "ölüm grubu". Son dünya şampiyonasının finalistleri İtalya ve Fransa, diğer tarafta da elemelerde de aynı gruplarda mücadele eden Hollanda ve Romanya. Bu grupta tahmin yapmak zor, kimin eve dönüp kimin devam edeceğini ufak detaylar belirleyecek. Bu gruptan herhangi bir takım başka bir gruba gitse favori konumunda olabilir ama ölüm grubunda bu 4 takımdan 2'sine yazık olacak.

İtalya; son dünya şampiyonu ve çok güçlü bir kadroları var. Kaptan Cannavaro antrenman sırasında Chiellini'nin darbesi sonrası sakatlanıp turnuvaya veda etti ve yerine Gamberini kadroya çağrıldı. İtalya bu gruptan çıkması en yüksek ihtimalli takım ve bence gruptan da çıkacaklardır. Cannavaro gibi bir oyuncunun eksikliği mutlaka önemli ama İtalya için asıl soru Lippi sonrası Donadoni'nin aynı etkiyi gösterip gösteremeyeceği. İtalya kadrosunda hem genç ve yetenekli isimler bulunurken hem de tecrübeli ve turnuvaların tozunu yalayıp yutmuş oyuncular var. Serie A'nın ve Bundesliga'nın gol kralı da İtalya kadrosunda. Toni gol kralı adaylarından, hazırlık maçlarının ve elemelerin yıldızı Di Natale de turnuvada önemli işler yapabilir ve İtalya forması ile 4.kez Avrupa Şampiyonası oynayacak olan ilk İtalyan Del Piero da mükemmel sezonuna burda da devam edecek diye tahmin ediyorum. İtalya en kötü yarı final oynar yine bu turnuvada.

Hollanda son yıllarda yaşadığı şanssızlıklar ve genç olmanın verdiği tecrübesizliklerle uluslararası turnuvalarda bi türlü istediği başarıyı yakalamadı. Hollanda turnuva öncesi hazırlık maçlarında iyi sonuçlar aldı ve güzel futbol oynayarak başardı bunu. Elemelerde deviremediği, goş dahi atamadığı Romanya ve son finalistler İtalya ve Fransa arasından sıyrılabilmeleri için bu futbola devam etmeleri gerek. Kadroya katılmak istemeyen Seedorf ve sakat olan Babel takımın önemli eksikleri. Arsenal'li Van Persie de henüz tam olarak iyileşmiş değil, İtalya maçında yerini alıp alamayacağı hala belirsiz. Hollanda'da çok önemli golcüler ve onları besleyebilecek bir orta saha var ama sorunları bence savunmada. Ajax'da müthiş bir sezon geçiren ve turnuvada patlama yapıp Avrupa'nın büyük takımlarına gitmesi beklenen Huntelaar, Robben, Sneijder kilit oyuncular. Huntelaar gollerine burda da devam ederse Nistelrooy, Van Der Vaart gibi tecrübeli isimlerinde katkısıyla gruptan çıkabilirler. Turnuvada sürpriz yapabilecek bir oyuncu da Ajax'ı geçip CL'ye katılma hakkı kazanan Twente'nin kaptanı Engelaar. Fransa ile oynayacakları maç belirleyici olur.

Fransa çok yetenekli hücum oyuncuları olmasına rağmen hücumda pozisyon üretmekte sıkıntı çeken bir takım. Kaptan Vieira'nın sakatlığı var ve ilk maç oynamayacak. Kadroya Flamini geri çağrıldı ama Domenech'in ilerleyen maçlar için hala ümidi var kaptanı adına. Hazırlık maçlarındaki futbolu ve aldığı skorlar gol atmakta sıkıntı çeken bir takım olduklarını gösterdi. Bunun da en büyük nedeni orta sahada artık bir Zidane'nın olmaması. Onun yokluğuna hala alışabilmiş değiller. Zidane'nın görevini üstlenmeye çalışan Ribery Fransa'nın en önemli oyuncusu konumunda. Barca'lı Henry eski Henry değil ve geçirdiği kötü sezonun etkileri hala üzerinde. Benzema, Ben Arfa, Nasri patlama yapması beklenen genç oyuncular. Domenech bu turnuvada İtalya'da iyi bir sezon geçiren Trezeguet'i arayacaktır. Pozisyon sıkıntısı yaşayan takımlar için Trezeguet gibi bitirici oyuncular önemlidir. Trezeguet'e tercih edilen St.Etienne'li genç Gomis de ilerisi için ışık verdi ama böyle bir turnuvada Trezeguet'in verebileceği katkıyı vereceğini sanmıyorum. Hollanda ile gruptan çıkmak için kapışırlar. Guptan çıkamasalar bile bu genç kadro ilerleyen yıllarda yine başarılar kazanacaktır.


Romanya Avrupa'nın yükselişte olan ülkelerinden. Elemelerde de Hollanda'nın önünde grubu lider bitirerek bunu gösterdiler fakat çektikleri şanssız kura erken evlerine dönmelerine sebep olabilir. Başka bir grupta olsalar gruptan çıkma şansları oldukça yüksek ama bu grupta şansları oldukça az. Her ne kadar çok iyi mücadele eden bir takım da olsalar bu kadar güçlü takımlar karşısında böyle turnuvalarda sadece mücadele etmek bazen fayda etmiyor. İtalya, Fransa ve Hollanda çok yetenekli oyunculara sahip ve bu oyunculardan birinin bireysel yetenekleriyle maçı kazanabilirken Romanya'da bunu yapabilecek tek oyuncu Mutu. Bu açıdan gruptan çıkabileceklerini sanmıyorum. Turnuvanın en şanssız takımı bana göre Romanya. Bu kadar formda ve iyi bir takımken şanssız bir kura sonucu erken havlu atacaklar.