20 Haziran 2008

Turnuva Notları - Almanya vs Portekiz

- Çeyrek finalin ilk maçında karşılaşan Almanya ve Portekiz, turnuvanın en keyifli maçlarından birini izletti bize. Önce takım oyunu ve kazanma arzusuyla öne geçen bir Almanya, ardından kendilerine yakışan şekilde oynayıp bize güzel futboldan örnekler sunan Portekiz ve de maçın sonucuna direk etki eden bir hakem...



- Almanya'da Löw, turnuvada oynadıkları üç maçtaki bütün hatalarından ders çıkarmış ve bu maça oldukça iyi hazırlanmış. Özellikle Gomez-Schweinsteiger değişikliği Almanya'ya ruh kazandıran hareket olmuş desek yeridir. Maç boyuncu yüreğiyle oynayan, bir dakika durmadan her yere yetişmeye çalışan bir Schweinsteiger izledik. Bunun dışında Fritz'i kenarda oturtup defansif özellikleriyle öne çıkan Friedrich'le başlaması da kanatlarda çok tehlikeli oyuncuları olan Portekiz'e karşı yerinde bir tercih olmuş.


- Scolari ise meslektaşının aksine, ilk iki maçı kazanan onbirinde değişikliğe gitmedi fakat bu sefer oynadıkları takım Türkiye veya Çek Cumhuriyeti değildi. Bu iki takımın da kısıtlı hücum güçleri ve defansif zaafları var. Ancak Almanya fizik olarak Portekiz'den çok daha üstün bir takım ve bunun sayesinde tempoyu artırıp oyunu forse edebilme kapasiteleri var. Ayrıca, Scolari'nin ilk iki maçta ortaya fazla bir şey koymayan Simao yerine, İsviçre maçında oldukça iyi oynayan Nani'yle çıkmasını beklerdim. Zaten Nani de formayı hakettiğini oyuna girdikten sonra fazlasıyla belli etti ama artık iş işten geçmişti.




- Her şeye rağmen Portekiz, oyuna genel olarak baktığımızda yenilgiyi haketmedi diyebiliriz. 2-0 geriye düştükten sonra tekrar ayağa kalkıp golü buldular ve golden sonra da Almanya'yı iyice köşeye sıkıştırmaya başladılar. Deco ve Bosingwa'nın yüksek performanslarına Nuno Gomes biraz olsun cevap verebilseydi veya Ricardo yan toplarda sağa sola yatmak yerine, biraz daha akıllıca davransaydı. Portekiz tur atlayan taraf olabilirdi.


- Gözüme çarpan bir diğer nokta da Cristiano Ronaldo'nun Manu'daki performasının çok daha altında bir görüntü çizmesi. Buna rağmen turnuvanın sivrilen oyuncularından biri fakat Manchester'daki o mucizeler yaratan adam değil. Belki de aklından transferi çıkarıp turnuvaya yeteri kadar konsantre olamadığındandır.



- Son olarak da maçın hakemi Peter Fröjdfeldt'e değinmek istiyorum. Portekiz maçı 2-1'e getirdikten sonra Almanya üzerinde önemli bir baskı kurdu. Tam bu baskının sonucu olarak Almanya'nın direnci kırılmaya başlamışken, Schweinsteiger'in duran topunda Ballack'ın kafaya çıkarken yaptığı bariz faulü kaçıran Fröjdfeldt, belki de yarı finalisti değiştirdi. Portekiz'le birlikte Fröjdfeldt'in de eve dönüş bileti oldu bu maç diye düşünüyorum.