18 Haziran 2008

Turnuva Notları - Fransa vs İtalya


- Turnuvanın en ilgi çekici grubuydu ölüm grubu. Fakat benim görüşüm Hollanda'yı bir kenara ayırırsak, bu gruptaki diğer 3 takımın futbol adına pek de fazla şey göstermedikleri. Domenech'li Fransa'dan böyle bir dağılma bekliyordum ama son Dünya Şampiyonu İtalya açıkçası beni şaşırttı. En güzel oynadıkları maç, yenildikleri Hollanda maçıydı.


- Bence maçın 2 adet dönüm noktası vardı. Biri Ribery'nin sakatlandığı 9. dakika, diğer ise penaltı ve kırmızı kartın olduğu 25. dakika. Ribery'nin sakatlığından sonra gördük ki koskoca Fransa'da futbol adına ortaya bir şeyler koyan tek adam Ferraribery imiş. Galatasaray sürekli yeni Hagi'sini arıyor, bulduklarını da elinden kaçırıyor. Chelsea'nin Ribery için 40 milyon avro teklif ettiği haberleri var ortada, Inter ve Real Madrid de sotede bekliyorlar. Bravo Canaydın...



- Fransa'da Domenech'in inadını anlamak mümkün değil. Formda olmadığı gün gibi aşikar Coupet'yi son maçta da sahaya sürerek belki de sonunu hazırladı. Coupet de penaltı pozisyonunda kalesini terkedip topa müdahale etmeyerek gol + kırmızı karta, haliyle de maçın kopmasına sebep oldu. Üstelik kenarda Frey gibi bir çok büyük takımın peşinde olduğu son derece güvenilir bir kaleci varken. Gerçi Frey'in bugüne kadar Fransa milli takımında banko olmamasının sebepleri aslında saha dışı olaylar. Budist olması ve bir Fransız'dan çok bir İtalyan olması onun milli takımda Yıldıray muamelesi görmesine sebep oldu fakat denize düşen yılana sarılır misali Coupet sezon içerisinde sakatlanınca, Domenech elemelerde ona görev vermek zorunda kaldı.


- İtalyanlar belki bu maçı kazanmayı başardılar, fakat turnuvanın geri kalanı için pek tat verdikleri söylenemez. Özellikle Luca Toni üç maçta da dünyaları kaçırdı. Onun yerini alacak kalitede bir alternatif kadroda gözükmüyor ama Toni böyle oynamaya devam ederse İspanya'nın golcüleri İtalya'yı eve gönderebilir. Tabii bu da Donadoni için başka bir iş aramaya başlamak demek bir yerde.



- Büyük ihtimalle Fransız milli takımı Paris'e döndüğünde Domenech'in eline tazminatını tutuşturacaklardır. Onun yerine kimin geleceği şu an için meçhul fakat gelecek teknik direktörün kişisel düşüncelerini bir kenara koyup takıma en çok faydayı verecek oyuncuları seçmesi gerekir. Domenech gibi Trezeguet, Mexes gibi bu takımda direk 11 çıkabilecek oyuncuları 2010 Dünya Kupası kadrosuna almamak gibi saçmalıklar yapmayan biri olmalı.