11 Haziran 2008

Turnuva Notları - İspanya vs Rusya

- Maç öncesi ulusal marşlar okunurken Rusya'nın 1960'daki efsane kadrosunun oyuncularının bulundukları pankartların açılmasıyla birlikte Ruslar duygusal dakikalar yaşadılar, hoş bir enstanteneydi.

- İspanya maça beklemediğim bir kadro ile çıktı, daha doğrusu pek çok kişinin beklemediği. Arsenal'de mükemmel bir sezon geçiren Cesc Fabregas yedek klübesindeydi. Sahadaki oyuncular da çok yetenekli ve iyi oyuncular fakat Fabregas'in müthiş bir sezonun ardından yedek kalması şaşırtıcıydı. Zaten oyuna girdikten sonra da bir gol, bir asistle gerekeni yaptı.


- İspanya, Rusya'nın savunma zaaflarından iyi yararlanarak çok rahat pozisyona girdi. Zaten orta sahada Silva, Iniesta ve Xavi gibi teknik, araya pas atabilen oyuncular ile hücumda da Torres ve Villa gibi fırsatçı oyuncular varken gol atmak çok zor değil. Bu etkenlere bir de Rusya'nın kötü savunması eklenince goller rahat geldi İspanya için.

- Rusya daha önceki Hiddink takımları gibi hücumda etkili olmaya çalışan, güzel futbol oynamak isteyen bir takım ama bir yere kadar gelip orda tıkanıyorlar. Cezalı Arshavin ve sakat Pregobynak'ın eksikliği bu konuda önem teşkil ediyor. Belki de gruptan çıkamamalarına sebep olacak bu eksiklikler.

- İspanya 2-0 öne geçtikten sonra geriye yaslanıp Torres ve Villa ile kontra arar diye düşündüm ama Aragones ilginç bir hamleyle ikinci yarı başında Torres'i oyundan aldı. Torres de pek memnun değildi oyundan çıkarken. İkinci yarı başında iki teknik adam da oyuncu değişiklikleri ile oyunu değiştirmeeye çalıştılar, hatta Hiddink kendini kaptırıp 50'de oyuna aldığı Bystrov'u 70'de çıkararak tuhaf bir hamle yaptı. Sanırım çaresizlikten oldu bu değişiklik çünkü takım 2-0 geride olmasına rağmen istenilen baskıyı kuramıyordu.

- İspanya genel anlamda istediği futbolu oynayan taraftı, Rusların da yardımıyla. Fakat 3-0'dan sonra sahada disiplini kaybetmeleri ve laubali davranmaları onlar adına kötü bir işaretti. İlerleyen turlarda herkes Rusya gibi beceriksizlik yapmaz, bir anda maç krize girebilir nitekim. Tabii Aragones burda hamle yapması gereken adam ama o da İspanya gibi bir takımı yönetecek yeterlilikte bir koç değil bence.

- Rusya bu maçla henüz savunması oturmamış, hücumda da eksiklikleri olan bir takım izlenimi verdi. Bu savunma hataları ile gruptan çıkabilmeleri zor. Bugün Villa ve Torres'in yaptıklarını yarın Larsson-Ibra ikilisi yapabilir. İspanya ise ilk maçlar sonunda Almanya, Portekiz ve Hollanda ile birlikte en iyi takımlardan biri olarak gözüktü, en büyük soru işaretleri ise Aragones.