11 Haziran 2008

Turnuva Notları - Portekiz vs Çek Cumhuriyeti

- Çekler maça Baros'la başlamayı akıl etti ama bu sefer de Koller'i kenarda unutunca yine kısır bir maç geçirdiler. Hücumda bugüne kadar gayet güzel işleyen Baros-Koller ikilisini bozmanın manasını göremiyorum. Buna rağmen kazandıkları İsviçre maçına göre çok daha olumlu oynadıklarını söyleyebilirim.


- Yaratıcı oyuncu sıkıntıları had safhada. Şu anki orta sahaları çok koşan, mücadeleci oyunculardan geçilmiyor ama forvetlere pozisyon yaratacak oyuncuları yok, Rosicky'i çok arıyorlar. Nedved'i ikna edebilmiş olsalar, yan toplardan medet ummaktan fazlasını yapabilirlerdi. Bu arada kornerlerde gerçekten iyi organizasyonları olduğuna da değinmek lazım.

- Portekiz bize karşı oynadığı futbolu tekrarladı diyebiliriz. Türkiye maçında -bizim hiçbir zaman etkili olamadığımız bir silah olduğundan- göze batmayan yan toplar ve kornerlerdeki zaafiyetleri bu maçta onlara korkulu anlar yarattı. Scolari'nin bir sonraki antremanda üzerine yoğunlaşması gereken konu bu olmalı. Fakat bunun Pepe, Carvalho gibi hava toplarında etkili stoperlerle çözülemeyecek bir sorun olmadığını düşünüyorum.


- Moutinho'dan da bahsetmek gerek biraz. Aynı Deco gibi hem ofansta, hem de defansta takımına katkı yapan, çok yönlü bir futbolcu. Bu maçta da özellikle ilk yarıda çok yararlı oynadı. Biraz daha fiziki özelliklerini geliştirirse çok önemli yerlere gelebilir. Manchester United, Sporting Lisbon'la yaptığı anlaşma gereği Sporting'in bütün oyuncuları üzerinde ilk opsiyon hakkına sahip. Kesinlikle böyle bir oyuncuyu başka bir büyük takıma kaptırmamalılar.


- Ronaldo gerçekten mükemmel bir oyuncu olduğunu milli takımda da kanıtlamaya devam ediyor. Son golde, kendi golü atıp gol krallığında iddialı duruma gelebilecekken forma bulamayan arkadaşı Quaresma'yı görmesi bile onun ne kadar olgunlaştığına bir işarettir. Belki de futboluna katması gereken son nokta olan saha içi liderlik özelliğini de bu şekilde geliştirmeye devam ederse adını Maradona, Pele, Zidane gibi oyuncuların yanına yazdırması için önünde hiçbir engel kalmaz.


- Bir takımda Deco ve Moutinho gibi iki çok yönlü orta saha, Ronaldo ve Simao gibi de iki müthiş kanat oyuncusu olunca hem oyunu kontrol edebilmek için kendilerini çok zorlamıyorlar, hem de çok kolay sonuca gidiyorlar. Durum böyle olunca da final yolunda sağlam adımlar atmaya devam ediyorlar. Bugüne kadar oynanan maçlarda gözüken o ki, Portekiz 31 Haziran'da Ernst Happel'e adım atacak iki takımdan biri olacak.