14 Haziran 2008

Turnuva Notları - İspanya vs İsveç

- Önce Torres, sonra Zlatan, son noktada da Villa, tam anlamıyla golcülerin gecesi oldu. Geçen maçta milli takımdaki şanssızlığını kıran Zlatan'ın dizindeki sakatlık nüksedip, ilk yarının sonunda oyunu terketmek zorunda kalmasa, belki de Villa-Torres ikilisine karşı daha fazla skor üretebilirdi.



- Ibrahimovic'in oyundan çıkmasıyla birlikte İsveç'in bütün oyun planı alt-üst oldu ve ipler tamamen İspanya'nın eline geçti. Onlar da ikinci yarı boyunca salladıkları İsveç'i 90+'da Villa'yla yıkıp bir üst tura kalmayı garantilediler. İsveç ise Rusya ile grubun finalini oynayacak fakat averajda üstün oldukları için beraberlikte de kalifiye olacaklar. Ancak Ibrahimovic'in sakatlık durumu bence bu maçın sonucuyla direk alakalı. O olmadan İsveç pek tat vermiyor ve Rusya'nın da giderek yükselen bir performansı var.

- Lagerback de bu turnuvadaki çözemediğim teknik adamlardan biri. Kenarda Lyon'la şampiyonluk yaşayan Kallstrom ve Galatasaray'da sakatlanana kadar oldukça iyi oynayan Linderoth otururken sahada Elfsborg'da oynayan Svensson ve Malmö'lü Andersson oynuyor. Hadi Linderoth sakatlıktan çıktı, sezonun yarısına yakınını kaçırdı diye oynamıyor diyelim, Kallstrom neden 87. dakikada zaman geçirmek için oyuna alınan bir oyuncuya dönüştü?!



- İspanya'da da aynı durum Fabregas için geçerli. Arsenal'i neredeyse tek başına taşıyan Cesc, Senna gibi kendisinden daha alt kalibrede bir oyuncunun arkasında yedek bekliyor. Evet, belki Senna'nın getirdiği kesicilik, fizik üstünlüğü gibi özellikleri Fabregas onun kadar sağlayamaz ama oyunu yönlendirme açısından Xavi-Cesc ikilisinden daha dominant bir orta saha bulmak imkansız gibi.

- İsveç'te turnuvayı kapatan Wilhelmsson'un yerine oynayan Elmander, onun yerini yeteri kadar dolduramadı. Zaten kanattan çok ileri uçta etkili bir isim olan Elmander yerine Rosenberg gibi daha hızlı ve dribling yeteneği daha yüksek bir oyuncunun kullanılması bence İsveç hücumlarının daha verimli olmasını sağlayabilir. Özellikle kanatları çok iyi kullanan Rusya karşısında Elmander'in tek yönlü oyunu problem yaşatabilir.



- Sezonu rezalet geçiren Valencia, önce Villa'nın bonservisini 20 milyon avro olarak açıkladı, daha sonra Valencia başkanı Morera turnuvadaki hat-trick'inden sonra "Alves 30 milyon avro ediyorsa Villa 30'dan daha değerlidir"dedi, son olarak da kulübün yeni teknik direktörü Unai Emery basın mensuplarının "Villa'yı 40 milyon avro getiren alacak şeklindeki haberlere ne diyorsunuz" tarzı bir soruya karşılık Villa'nın satılık olmadığını belirtti. Tabii bu satmıyoruz açıklamaları genelde fiyat yükseltmek için yapılan açıklamalar oluyor, hele ki sırada Real Madrid, Barcelona, Chelsea, Arsenal gibi takımlar varken. Turnuvadaki performansıyla değerini sürekli artıran David Villa'nın Torres'le olan uyumu dikkat çekiyor. Bence bu uyum, Torres'in yanına Kuyt'tan daha etkili bir partner arayan Rafa Benitez'i harekete geçirebilir. Eğer böyle bir teklif gelirse, Villa'nın da Liverpool'u tercih edeceğini düşünüyorum.